Fenntarthatatlanul olcsók a gépjármû-biztosítások: drágulás jöhet!
2013.01.16
Nyugvópontra érhet az elmúlt évek kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítási (kgfb) és casco árversenye, a jövõben már díjnövekedés is elképzelhetõ ezen a területen, az életbiztosítások díjbevétele azonban várhatóan tovább csökken – közölte idei biztosításpiaci elõrejelzésében a K&H Biztosító az MTI-vel.

Az elmúlt évekre jellemzõ, a társaságok költséghatékonyságát javító intézkedésekre idén is lehet számítani a biztosítási piacon, a K&H Biztosító elõrejelzése szerint. Viszont további teher a biztosítótársaságok számára a biztosítási adó, amely miatt a következõ években folyamatos díjemelésre kényszerülnek. Ennek hatására a piac díjbevétele növekedni fog, ez a növekedés azonban nem az, amire a piac vár.

A nem életbiztosítások közül a casco árak fenntarthatatlan szintre süllyedtek, és már a szolgáltatás csökkentésében sincs tartalék, mivel az utóbbi években az autósok egyre inkább az alacsony szolgáltatású termékek felé fordultak. Így a casco aligha lesz képes kitermelni az újonnan bevezetett 15 százalékos biztosítási adót.

A vagyon- és felelõsségbiztosításokban további árcsökkenés várható, mivel a kis- és középvállalatok megszerzése egyre több biztosító stratégiai célja.

A lakásbiztosítások esetében az értékkövetés miatt emelkedtek az átlagdíjak az infláció mértékével, de a lakásépítés, értékesítés stagnálása miatt itt sem lesz extenzív növekedés.

A kgfb-ben az egyes biztosítók ajánlatai nagyon közel kerültek egymáshoz, a jövõben érzékelhetõ díjcsökkenést egyre kevesebb ügyfél talál majd az ajánlatok között. A választásnál egyre fontosabbá válik az adott biztosító ismertsége, megbízhatósága. Ez már az utolsó két kampányban is erõteljesen megjelent – áll a közleményben.

Az életbiztosításoknál – összességében – arra lehet számítani, hogy az idei kifizetések meghaladják a bevételeket.

A szolgáltatás alapú egészségbiztosítások lesznek az egyetlen olyan szegmens, amely a kedvezõ jogszabályi környezet miatt gyarapodásra számíthat. Ez sem lesz azonban túl jelentõs, mivel a fizetõképes kereslet mind az egyéni-, mind pedig a vállalati piacon igen szûk – fejezõdik be a biztosító közleménye