Nõ az emberrablások kockázata az eurózónában
2013.01.17
Az eurózónabeli társadalmi elégedetlenség okozta egyre gyakoribb emberrablások arra ösztönözték a biztosítókat, hogy erre specializálódott emberrablás és váltságdíj termékeket dolgozzanak ki.

Egyelõre nincs konkrét bizonyíték az emberrablások számának emelkedésére a válság sújtotta Görögország, Olaszország, vagy Spanyolország területén, de a biztosítók minden bizonnyal arra számítanak, hogy idõvel fellendül a kereslet ezen termékek iránt.

Michael Sharp a Beazley biztosító szakértõje a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a cége fogja értékesíteni ezeket a csomagokat, melyek jelen helyzetben leginkább a vagyonos ügyfeleket célozzák meg.

Az emberrablásokra szakosodott Special Contingency Risks bróker egységének vezetõje azt nyilatkozta, hogy Dél-Európában nõtt a kereslet ezen termékek iránt. Görögország a leginkább veszélyeztetett terület, itt a munkanélküliség eléri a 27% -ot, így ebben az országban a legvalószínûbb az emberrablások számának növekedése. A pénzügyi problémák mellett, Kelet-Európa közelsége és a határok könnyû átjárhatósága, illetve a balkáni szomszédok jól szervezett bûnözõ hálózata is növelheti kockázatot Görögországban.

A Földközi-tenger mentén elhelyezkedõ országokban, beleértve Olaszországot, fokozott a veszély, mivel erõsen hat rájuk a pénzügyi válság, és az olasz gazdaság szinte összes ágazatába beszivárgott a szervezett bûnözés.

Dél-Európában a védelmi biztosításokra fordított összegek elérik az ezen termékekbõl befolyó globális díjbevételek egyötödét, amely szakértõk szerint az eurózóna válságának fokozódása nyomán jelentõsen megemelkedhet, hiszen a gazdasági nehézségek és a politika instabilitása elõidézhetik az emberrablások számának növekedését.