Mezõgazdasági biztosítások: a feltörekvõ piacok itt is rekordokat döntenek!
2013.01.23
A növekvõ mezõgazdasági termelésnek és az alulbiztosításnak köszönhetõen az ázsiai országok agrárbiztosítói különösen nagy növekedés elé néznek a következõ években – állítja a Swiss Re.

A Swiss Re jelentése, amely a feltörekvõ piacok élelmiszer-biztonságával foglalkozik, azt állítja, hogy a 2050-re prognosztizált 9 milliárdos világnépesség élelmiszerrel való ellátásához 60%-kal kell növelni a mezõgazdasági termelést, továbbá a kockázatok kezeléséhez még több mezõgazdasági biztosításra lesz szükség.

A feltörekvõ országok, így Kína és India 2011-ben mintegy 5 milliárd dollárral járultak hozzá a globális mezõgazdasági díjbevételek 23,5 milliárd dolláros szintjéhez. A Swiss Re szerint azonban az agrárbiztosítási penetráció még így is rendkívül alacsony, különösen a feltörekvõ piacokon, ahol a jövõben akár három-négyszeresére is nõhet.

Forrás: Swiss Re

A mezõgazdasági biztosítások számos formában segíthetik a gazdákat, például azáltal, hogy historikus átlaghoz képesti alacsonyabb terméshozam realizálása esetén pénzügyileg kárpótolja õket a biztosító.

A feltörekvõ országok mezõgazdasági biztosítási piacában rejlõ lehetõségek kiaknázásához azonban számos feltételnek kellene teljesülnie, kezdve a proaktív, megengedõ kormányzati politikáktól, a támogató infrastruktúrán, innovatív termékeken, költséghatékony üzleti modelleken át, az új értékesítési csatornákig és fejlett technológiákig – állapítja meg a jelentés. Ezek közül számos feltételt maguknak a biztosítóknak kell teljesíteniük.