Mezõgazdasági biztosítások: meghosszabbították a határidõt
2015.05.26
Az egyre népszerûbbé váló díjtámogatott mezõgazdasági biztosítások iránti támogatási kérelmek benyújtási határidejét a Földmûvelésügyi Minisztérium egy hónappal meghosszabbítja. Így a díjtámogatott mezõgazdasági biztosítások igénybe vételéhez szükséges támogatási kérelem benyújtási határideje 2015. június 30-ára módosul - közölte a tárca.

A 2015-ben finanszírozott mezõgazdasági biztosítási díjtámogatást igénybe vevõ termelõnek a biztosítási ajánlat megtételét követõ 5 napon belül támogatási kérelmet kell benyújtania az MVH honlapján közzétett nyomtatvány felhasználásával. A határidõ meghosszabbítását a rendelkezésre álló források minél szélesebb körû felhasználása, illetve a díjtámogatott biztosítások kérelmezésének az elmúlt évekhez képest eltérõ gyakorlati megvalósítása tette indokolttá.

Lényeges, hogy a mezõgazdasági biztosítási díjtámogatást igénybe venni szándékozó gazdák a támogatási kérelem benyújtására még rendelkezésre álló idõben felkeressék biztosítójukat és megkössék a számukra leginkább megfelelõ mezõgazdasági biztosítást.

A mezõgazdasági biztosítások megkötése ezért is lényeges, mert a kárenyhítési rendszerben a termelõ akkor részesülhet teljes mértékû kárenyhítõ juttatásban, amennyiben tárgyévi referencia hozamértékének legalább 50 %-ára mezõgazdasági biztosítással rendelkezik.