Trükkös betörések ékszerüzletekben, pénzváltókban - szomszédból jön a rabló!
2013.01.22
Nemrég bejárta a médiát a szegedi ékszerrablás híre, amikor a betörõ a széfet a pincébõl, a falon keresztül fúrta meg, és így több tízmillió forint értékû aranyhoz fért hozzá. Azt hinnénk, ilyen csak a filmekben van, az eset azonban nem egyedülálló: tavaly négy, a Generali által biztosított budapesti ékszerüzlet járt hasonlóképpen. A Generali Biztosító szakemberei ezért felhívják a figyelmet arra, hogy nem elég a mozgás- és nyitásérzékelõ, az épület falának és a széf oldalainak megerõsítésére is gondolni kell. Ha pedig ez is kevésnek bizonyulna fontos, hogy legyen a vállalkozásnak vagyonbiztosítása, mert egy ekkora kár könnyen csõdbe viheti a céget.

Ékszerüzletekben, pénzváltókban kezdenek elterjedni az elektronikus jelzõrendszereket és mechanikus zárakat kijátszó betörések. Mindegyikben közös vonás, hogy az elkövetõk a helyszín pontos felmérése után, az üzlet melletti vagy alatti helységbõl „támadnak”. Azaz kibérelik a szomszéd lakást, vagy betörnek a sokkal kevésbé védett pincébe, majd a páncélszekrényt határoló falat vagy padlót átfúrva, anélkül, hogy bejutnának az üzletbe és a védelmi rendszerek mûködésbe lépnének, „láthatatlanul” eltulajdonítják az értékeket. Tavaly négy ilyen esetet jelentettek a Generali Biztosítónak, mindegyik alkalommal több tíz, vagy akár százmilliós kárt okoztak a betörõk.

„Az egyik ügyfelünkhöz úgy törtek be, hogy kibérelték a szomszéd üzletet és ott nagy zajjal járó felújítást színleltek, miközben valójában a falat bontották. Amikor átjutottak a falon, egyszerûen kivágták az ott álló páncélszekrény hátulját, melybõl közel 200 millió forint értékû aranyat loptak el. Hiába voltak drága jelzõberendezések az üzletben, az ilyen elkövetésnél azok rendszerint nem lépnek mûködésbe” – nyilatkozta Szikszai József, a Generali Biztosító vagyon-kárrendezési igazgatója.

A XVIII. kerületben is egy szomszéd üzletbõl törtek be egy ékszerboltba úgy, hogy kibontották a falat és flexszel lyukat vágtak a páncélszekrény hátuljába. Tízmillió forint értékben vittek el arany ékszereket, míg a rongálással 1,2 millió forint kárt okoztak. Egy VI. kerületi pénzváltót pedig úgy raboltak ki, hogy a szomszédos üresen álló önkormányzati lakást béreltek ki és kibontották a falat, szintén több millió forintos kárt okozva.

A fenti esetek tanulsága, hogy nem elegendõ csak a saját üzletünk nyílászáróinak védelmérõl és a térvédelemrõl gondoskodni, figyelni kell a határoló falainkkal szomszédos helyiségekre is. A falazat, födém vastagsága nehezen ellenõrizhetõ, ezért a telepített elektronikai jelzõrendszerünket érdemes megfelelõ felületvédelemmel kiegészíteni. Felületvédelmi eszközök lehetnek különbözõ rezgés/fúrás-, testhang érzékelõk, illetve a klasszikus, vakolat alá felhelyezett fémháló. Megoldás lehet a páncélszekrény környezetében lévõ falak mechanikai megerõsítése, mivel ezek régi bérházakban általában egyszerû téglafalazatok. Ugyancsak lassíthatja a trükkös lopásokat, ha több rétegben betonacél hálót szerelünk a falakra.

Elengedhetetlen a megfelelõ védelem kialakításához a ténylegesen tárolt érték alapján kiválasztott, a MABISZ által javasolt kockázatvállalási értékhatárt elérõ páncélszekrény beszerzése és megfelelõ telepítése. A védelmi rendszer kiegészítése többlet költséget jelenthet ugyan, de a védett tárgyak értékéhez – valamint a betörés során okozott rongálással keletkezõ kárhoz – képest ez talán nem is olyan nagy összeg.

Az ilyen nagy értékû vagyontárgyakat kezelõ vállalkozások számára létfontosságú egy kiterjedt, megbízható vagyonbiztosítás megkötése is. Ezek egy komoly kár esetén megmenthetik a vállalkozást a csõdtõl, biztosítják a fedezetet a károk helyreállítására és az árukészlet pótlására. Azonban fontos észben tartani, hogy ahhoz, hogy a biztosító a maximális térítést tudja nyújtani, a vállalkozónak is mindent meg kell tennie a káreset elkerülése érdekében. Így többszörösen is érdekében áll az üzlethelyiség védelmének megerõsítése.

A Generali Biztosítónál személyre szabottan köthet vagyonbiztosítást vállalkozására. Szabadon választhatja meg, mely kockázatokra kíván biztosítást kötni, a biztosítási csomag ennek megfelelõen jól elkülöníthetõ modulokból épül fel, s ennek alapján történik a díjszámítás. A biztosító rugalmas díjfizetési konstrukciót biztosít, január 31-ig pedig minden új ügyfélnek bónusz fedezetet ad ajándékba.