Csütörtöktõl jön az ítéletidõ
2014.05.12
A heves zivataros idõjárás miatt országszerte 45-ször riasztották a tûzoltókat az elmúlt 24 órában - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje hétfõ reggel.

Hajdu Márton elmondta: elsõsorban a viharos szél, de a hirtelen lezúduló nagy mennyiségû csapadék miatt is volt dolguk. Több helyen kellett a csapadékvizet eltávolítani a pincékbõl.

A leszakadt ágak és kidõlt fák hat helyen a közúti forgalmat is akadályozták egy ideig. Elõfordult, hogy felsõvezetéket szakítottak le a faágak, továbbá három épületkárnál is kérték a tûzoltók segítségét. A legtöbbször a fõvárosban riasztották a tûzoltókat, elsõsorban a viharos szél által okozott károk miatt - tette hozzá az OKF szóvivõje.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint hétfõn a déli óráktól az északkeleti megyékben, késõ délutántól az Alpokalján is kialakulhat néhány zivatar, melyeket átmenetileg viharossá fokozódó szél, esetleg kisebb méretû jéggel kísérhet.

Az országos, középtávú elõrejelzés szerint a héten sok esõ várható, többször megerõsödik, néhol viharossá fokozódik a szél. A hõmérséklet a hét folyamán helyenként 20 fokig emelkedhet, de lesznek területek, ahol csak 10 fokig melegszik a levegõ.

Szerdától szombatig a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja (akár kétszeresen is) a május havi átlagot, néhol akár 50-100 mm-nyi esõ is eshet. Csütörtökön és pénteken orkán erejû szél jöhet, napközben is több helyen 10 fok alatt maradhat a hõmérséklet.