A bonus-malus rendszer betartása önmagában nem drágítja a biztosítások árszintjét
2013.01.23
A jogszabályok által meghatározott bonus-malus rendszer elõírásainak betartatása érdekében több biztosítóval szemben intézkedést hozott a PSZÁF. A felügyeleti intézkedések – az ezekrõl megjelent félrevezetõ állításokkal szemben – önmagukban díjdrágítást nem idéznek elõ.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) határozataiban 6 biztosítónak – Allianz Hungária Biztosító Zrt., Generali-Providencia Biztosító Zrt., K&H Biztosító Zrt., KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület, Magyar Posta Biztosító Zrt., WÁBERER Hungária Biztosító Zrt. – megtiltotta, hogy kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) díjhirdetéseikben a jogszabályok által elõírt bonus-malus osztályokhoz rendelt, az adott biztosító által meghatározott szorzókon túl további, a kártörténeti adatokon alapuló kiegészítõ kedvezményeket/pótdíjakat tartalmazó tarifákat hirdessenek meg. A biztosítóknak 2013. január 31-ig a bonus-malus rendszerrel összhangban lévõ díjtarifákat kell ismételten közzétenniük, január 18-tól a határozattal sújtott díjhirdetmények alapján nem szerzõdhetnek.

Emlékezetes: a PSZÁF még 2012. november 10-i határozataival arra kötelezett – különbözõ jogszabálysértések miatt – összesen 9 biztosítót, hogy idén január 2-án jelentessenek meg új kgfb-díjtarifákat. A PSZÁF most ez utóbbi díjhirdetések vizsgálatát követõen állapította meg, hogy azok sértik a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításról szóló hatályos törvényt és a bonus-malus rendszert szabályozó nemzetgazdasági minisztériumi rendeletet is.

Az egységes, versenyegyenlõséget biztosító elbírálás érdekében a PSZÁF megvizsgálta a tavaly novemberben felügyeleti határozattal új díjhirdetésre nem kötelezett biztosítók hatályos díjhirdetéseit is. A hatóság megállapította, hogy a GENERTEL Biztosító Zrt., az MKB Általános Biztosító Zrt., a SIGNAL Biztosító Zrt. és az UNIQA Biztosító Zrt. tarifái is a jogszabályokban meghatározott bonus-malus rendszert sértõ, a kártörténeti adatokkal összefüggõ kiegészítõ kedvezményeket és pótdíjakat tartalmaznak. A PSZÁF e biztosítók díjhirdetményeit nem vonatta vissza, ugyanakkor e társaságokat is kötelezte 2013. január 31-ig a jogszabályoknak megfelelõ tarifák közzétételére.

A mostani felügyeleti intézkedés a hazai gépjármû üzembentartók döntõ többségét (így a naptári évfordulós szerzõdõket) nem érinti, az õ megkötött szerzõdéseik változatlanok. A határozatok egy része ugyanis a biztosítók által 2013. január 2-án meghirdetett díjhirdetésekre vonatkoznak, amelyek az érintett évközi szerzõdõkre vonatkozóan 2013. március 4-tõl léptek volna hatályba. Ugyanígy nem érintik a meglévõ szerzõdéseket a PSZÁF azon intézkedései, amelyek a 2013. január 2. napjával újrahirdetésre nem kötelezett biztosítókra vonatkoznak.

A mostani felügyeleti intézkedésekkel kapcsolatos jogi álláspontját a PSZÁF már korábban ismertette a piaci szereplõkkel. A PSZÁF a 2012. december 14-én kiadott vezetõi körlevelében jelezte a piaci szereplõknek: jogszabálysértõ az a díjhirdetés, amely a jogszabályban meghatározott bonus-malus besorolási kategóriákon túl további fokozatokat, valamint kártörténeten alapuló kedvezményeket, pótdíjakat állapít meg. Tekintettel arra, hogy az elmúlt hónapok díjhirdetési idõszakában vált elõször általános gyakorlattá, hogy számos biztosító megszegi a bonus-malus rendszerre vonatkozó jogszabályi elõírásokat, a PSZÁF hatósági intézkedésekkel kívánja elérni annak megszüntetését.

A felügyeleti határozatok nyomán meghirdetendõ új biztosítói díjtarifák még az évközi szerzõdõknél sem eredményeznek szükségszerûen magasabb díjat az eddigieknél: a PSZÁF intézkedései a „drágaság, olcsóság” témájában összpiaci hatásukat tekintve semlegesek. A biztosítók ugyanis a rendelkezésükre álló kártörténeti statisztikai adatok alapján saját döntésükkel, szabadon határozzák meg a bonus-malus rendszerre vonatkozó alapdíjat, rendelnek ahhoz bonus-malus fokozatonként eltérõ díjszorzókat, s szabják meg a díjszorzók közti különbségeket („lépcsõfokokat”). A közvéleményt megtévesztõ állítás, hogy önmagában dráguláshoz vezetnének a PSZÁF intézkedései, melyekkel megtiltotta, hogy egyes piaci szereplõk felülírják, lényegében bõvítsék a bonus-malus díjosztályok számát.

A biztosítóknak lehetõségük van arra is, hogy a kártörténeten alapuló, szigorúan szabályozott bonus-malus besorolás mellett a díjszámításnál egyéb – biztosításmatematikai szempontból fontos – tényezõt (így az üzembentartók területi besorolása, életkora, gépjármûvek teljesítménye), illetve üzletpolitikai megfontolásokat (így a közszférában dolgozók kedvezménye) is figyelembe vegyenek.

A PSZÁF az utóbbiak kapcsán már a 2011. november 8-án kiadott közleményében jelezte a biztosítási piac felé: kedvezõtlen jelenségként értékeli, hogy terjed a kgfb biztosítások kockázat-elbírálásához, jellegéhez aligha kapcsolható díjtarifálási tényezõk alkalmazása („például szórakoztató magazinokra történõ elõfizetés is módosíthatja a díjat”). A hatóság az ilyen üzletpolitikai kedvezmények esetén elvárja, hogy a biztosítók kizárólag saját eredménytartalékuk (vagyis tõkéjüknek és nyereségüknek) terhére képezzék meg a szükséges díjtartalékot.