Allianz: ezek a kockázatok várnak a cégekre Ázsiában
2013.01.28
Az Allianz 2013-as Kockázati Barométere szerint az Ázsiában tevékenykedõ vállalkozások által viselt elsõszámú kockázatot a természeti katasztrófák által okozott üzleti- és ellátási láncbeli fennakadások jelentik.

A 2011-es árvizek Thaiföldön megmutatták, hogy milyen gyorsan le tudja bénítani az ellátási láncokat az egész világban egyetlen, közvetlenül egy országot érintõ természeti katasztrófa. Ázsia virágzásával párhuzamosan ráadásul a természeti katasztrófák által okozott biztosítói veszteségek mértéke is növekszik.

Az Allianz Re meteorológusai szerint az elmúlt 30 évben 15-szörösére emelkedtek a természeti katasztrófákhoz kapcsolódó kárigények. A biztosított eszközök értéknek emelkedésével, és a magas kockázatú tengerparti régiókban zajló fejlesztésekkel párhuzamosan ez a tendencia a jövõben is folytatódni fog.

Az Allianz Risk Barometer címet viselõ jelentésben résztvevõk a tûz- és robbanásveszélyt is a rendkívül fontos kockázatok közé sorolták az idei évre vonatkozóan. 2012-ben, az Allianz vállalati biztosításokkal foglalkozó részlege több mint 7 olyan vagyoni káresettel szembesült, melyek értéke meghaladta a 13,5 millió dollárt, melybõl hatot tûz okozott.

Szeptemberben egy pakisztáni tûzesetnél több mint 250 ember halt meg, Bangladesben, novemberben pedig több mint 100 ember vesztette életét tûz miatt.

Az Allianz belsõ felmérésében 529 vállalati, és ipari biztosítással foglalkozó munkavállaló vett részt, akik elmondták véleményüket 2013 legfontosabb kockázati tényezõirõl, amellyel a vállalatok szembesülhetnek.