90 napjuk van a biztosítóknak az új szabályok tesztelésére
2013.01.29
Az Európai Unió biztosításfelügyeleti szerve új hatástanulmányt indított a biztosítókra vonatkozó új tõke- és kockázatkezelési szabályokra vonatkozóan, amirõl a biztosítók úgy vélik, életképtelenné teheti néhány terméküket.

Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) hétfõn jelentette be, hogy 9 hét áll a biztosítótársaságok rendelkezésére, hogy teszteljék, milyen hatást gyakorolnak az új Szolvencia II szabályok tevékenységükre.

A biztosítók azt várják a hatástanulmánytól, hogy az majd rámutat, hogy jelentõsen át kell írni az életbiztosításokra vonatkozó szabályokat, amely ismét csak azt jelentené, hogy késõbb tud életbe lépni az új szabályrendszer.

Az EIOPA várakozásai szerint a Szolvencia II szabályok legkorábban 2016 január 1-jén lépnek életbe, azonban a német biztosítási felügyelet szerint 2017 a reálisabb céldátum.

„Amennyiben az új rendszer ezen látszólag technikai részletei nem megfelelõek, annak igen súlyos hatása lehet az európai biztosítási ágazatra, azok ügyfeleire és a teljes gazdaságra” – közölte Olav Jones, az európai biztosítókat tömörítõ szövetség, az Insurance Europe fõigazgató-helyettese.

Számos életbiztosító azt állítja, hogy a Szolvencia II szabályai miatt életképtelenné válnának termékeik, mivel kénytelenek lennének sokkal több tõkét tartalékolni olyan termékek után, amelyek garantált hozamot ígérnek az ügyfelek számára.

A hagyományos garantált életbiztosítási termékek esetében a biztosító viseli a jövõbeli garanciával kapcsolatos kockázatokat, szemben a unit-linked életbiztosításokhoz, ahol az ügyfél viseli a befektetési kockázatot. Az elõbbi termékek elsõsorban Németországban és Spanyolországban népszerûek.

A Szolvencia II szabályok nem szabad, hogy szükségtelen akadályokat gördítsenek az ügyfeleik számára garanciát nyújtó, és hosszú távú befektetéseket eszközlõ biztosítók elé, már csak azért sem, mert a biztosítási ágazat messze a legnagyobb intézményi befektetõ Európában, több mint 7700 millárd euró befektetett eszközzel – tette hozzá Jones. Az európai életbiztosítók díjbevétele 2011-ben meghaladta a 633 millió eurót az Insurance Europe adatai szerint.

Tovább késik a bevezetés

A KPMG szerint a hosszú távú garanciák hatásvizsgálata, és az eredmények elemzése azt eredményezi, hogy az Európai Parlament szavazására csak a nyári szünetet követõen kerül sor, hónapokkal késõbb a vártnál.

A könyvvizsgáló cég szerint már csak az EIOPA, várhatóan június második felében megjelenõ jelentése miatt is késés várható a Szolvencia II életbelépésében. Közben az EIOPA bízik abban, hogy a keretrendszer egyes részletszabályai – melyekkel kapcsolatban széleskörû egyetértés van - elõbb is életbe léphetnek.

Hétfõn az EIOPA elnöke egy nyilatkozatában azt mondta, hogy a tanulmány megbízható alapul szolgálna egy tájékozott politikai döntés meghozatalához azzal kapcsolatban, hogy milyen követelmények vonatkozzanak a hosszú távú garanciákra a Szolvencia II-ben.

A biztosítottak védelme és a pénzügyi stabilitás szempontjából elengedhetetlen, hogy a Szolvencia II megfelelõen tükrözze a biztosítók és viszontbiztosítók kockázati kitettségét és hosszú távú pénzügy helyzetét – tette hozzá Gabriel Bernardino.

A biztosítók nem kötelesek részt venni az értékelésben, az EIOPA azonban bízik benne, hogy minél többen részt fognak venni.

A nagy biztosítók, mint az Allianz, az Axa és a Generali várhatóan megfelelõen felkészülnek a Szolvencia II bevezetésére, azonban a kisebb társaságok úgy vélik, hogy a szabályok túl bonyolultak, ezért rájuk nem kellene, hogy azonos mértékben vonatkozzanak.

Iparági képviselõk hétfõn arra panaszkodtak, hogy a hosszú távú értékelés folyamata forrásokat szív majd el a vállalatoktól, akik amúgy is az év végi elszámolásokkal vannak elfoglalva. A biztosítóknak március 31-ig kell elvégezniük az értékelést, a nemzeti felügyeleti hatóságok pedig április-májusban fogják felülvizsgálni az adatokat, hogy átadják azokat az EIOPA-nak és az Európai Bizottságnak további elemzésre. Az eredmények végsõ bemutatására június második felében kerülhet sor.