Veszélybe kerültek az új biztosítói tõke-szabályok
2013.06.14
Európa legnagyobb biztosítási lobbiszervezete, az Insurance Europe arra figyelmeztetett, hogy a biztosítók tõke kockázatának értékelésére vonatkozó új szabályrendszer nem biztos, hogy bevezetésre kerül, ha azt nem alakítják át jelentõs mértékben.

Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) hamarosan közzéteszi annak a hatástanulmánynak az eredményeit, amelyben a Szolvencia II iparágra gyakorolt hatásait vizsgálták – közölte Sergio Balbinot, az Insurance Europe elnöke.

A biztosítók azt szeretnék, ha a Szolvencia II tõkekövetelményekre és mérleg-volatilitásra vonatkozó szabályait módosítanák, ennek hiányában ugyanis nem lesznek képesek hosszú lejáratú termékeket, például garantált életbiztosítási termékeket nyújtani.

Balbinot a szervezet éves találkozóján azt mondta, hogy döntõ pillanattal áll szemben az ágazat a szabályok sorsát illetõen. Ha az EIOPA figyelmen kívül hagyja a biztosítók kérését, úgy az tovább késleltetheti, sõt akár veszélybe is sodorhatja a Szolvencia II életbe lépését.

A szabályozók szerint a meglévõ felügyeleti szabályok elavultak, és nem engednek kellõ bepillantást a biztosítók mûködésébe, amely nélkül a felügyeletek nem tudják idõben elhárítani az esetlegesen fellépõ problémákat. A szabályváltozások kapcsán Balbinot az mondta, hogy az iparág teljes mértékben támogatja a Szolvencia II szabályokat.

Az új szabályok, amelyek célja, hogy fellendítsék a stabilitást az ipar, már a tervezõasztalon körülbelül egy évtizede már.

Az EIOPA szerint az új szabályok leghamarabb 2016. január 1-jén léphetnek hatályba, a német biztosítási felügyelet szerint azonban a 2017-es céldátum a reálisabb.

Az európai biztosítók a régió legnagyobb intézményei befektetõinek számítanak, 8500 milliárd eurós vagyon felett rendelkeztek tavaly év végén, amely 10%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az Insurance Europe szerint a bankokra vonatkozó szigorúbb tõkekövetelmények miatt 4-5 ezer milliárd eurós likviditási hiány jöhet létre 2012 és 2016 között, amely a biztosítók jövõbeli befektetéseit még fontosabbá teszi az európai gazdaság jövõje szempontjából.