Jól állták a sarat az életbiztosítók jelzáloghitelei
2011.07.13
Kisebb veszteséget szenvedtek az Egyesült Államok biztosítói a portfoliójukban lévõ üzleti célú jelzáloghiteleken 2010-ben, mint amekkorát elemzõk vártak. A vártnál jobb teljesítmény a konzervatív kockázatvállalásuknak, valamint a válság alatt elért hitelezési veszteségek megfelelõ kezelésének volt köszönhetõ – állítja a Fitch Ratings.

2010-ben a biztosítók 1,45 milliárd dollár veszteséget szenvedtek el kereskedelmi jelzáloghiteleiken, szemben a 2009-es 1,51 milliárddal. Ez lényegesen jobb teljesítmény a Fitch által korábban elõre jelzett 3 milliárd dollárnál.

A Fitch már korábban is enyhített aggodalmán az iparág jelzáloghitel veszteségeknek való kitettségét illetõen, köszönhetõen elsõsorban a kereskedelmi ingatlanpiacon tapasztalt fellendülésnek. Az amerikai életbiztosító társaságok által birtokolt jelzáloghitelek 99,6 százaléka problémamentes volt 2010. december 31-én, hasonlóan a 2009. év végi eredményhez.

A vártnál alacsonyabb veszteségek több okra vezethetõk vissza, többek között a hitelek flexibilis módosításának és az alacsony kamatszinteknek – véli a Fitch. Ráadásul a legtöbb biztosító már korábban átstrukturálta kockázatosabb hiteleit, vagy eladta õket.

Röviden tehát az életbiztosítóknak sikerült problémás jelzáloghiteleiktõl aktív értékpapír-kezeléssel megszabadulniuk: harmadik félnek, vagy nem biztosítással foglalkozó leányvállalataiknak eladniuk.

A Mortgage Bankers Association adatai szerint jelenleg az amerikai életbiztosítók a teljes fennálló 2400 milliárd dollárnyi kereskedelmi jelzáloghitel állomány 22 százaléka felett rendelkeznek.

A kereskedelmi jelzáloghitelezés továbbra is fontos szerepet játszik számos életbiztosító befektetési portfoliójában. 2011 elsõ negyedévében az életbiztosítók hitelfolyósítása 126 százalékkal emelkedett az elõzõ év hasonló idõszakához képest, amikor a recesszió megfékezte a kereskedelmi ingatlanok piacát.

Elemzõk attól tartanak, hogy a jelzáloghitelezés fellendülésével a hitelfeltételek is enyhülni fognak. 2009-ben, a válság alatt például a hitel a fedezetül szolgáló ingatlan 60 százalékát finanszírozták, ma azonban már 70 százalékos a hitelfedezeti arány. A Moody’s befektetési szolgáltatásokkal foglalkozó részlegének vezetõje kifejezetten aggasztónak tartja a helyzetet.

Nemrégiben a Fitch jelentette, hogy a problémás jelzáloghitelek amerikai életbiztosítók által birtokolt aránya 15 százalékra, 1,1 milliárd dollárra emelkedett 2010-ben. A szervezet azonban kezelhetõ mértékûnek ítélte ezt a szintet. Idén a hiteleken elszenvedett veszteségük nagysága várakozások szerint meghaladja majd a 2010-es 0,5 százalékos szintet, de nem éri majd el a 3 milliárd dollárnak megfelelõ egy százalékot.