Akár ötödével drágulhatnak a biztosítások Európa szerte
2013.02.04
Kihívásokkal teli idõszak vár Európa pénzügyi intézményeire 2013-ban, az eurózóna körüli aggodalmak és a fokozódó szabályozói intézkedések közepette – figyelmezet jelentésében a Marsh.

Az EMEA térség (Európa, a Közel-Kelet és Afrika) biztosítói, a káresemények kedvezõ alakulásának köszönhetõen továbbra is képesek még csökkenteni tarifáikon – olvasható a brókercég 2013-as biztosításpiaci jelentésében.

Az európai kockázatok árazásában azonban már óvatosabbak lesznek a biztosítók, ennek megfelelõen az Egyesült Királyságban, Németországban és Spanyolországban 10%-ot elérõ, míg Olaszországban, Lengyelországban és Oroszországban 10-20% közötti díjemelést jósol a Marsh.

A jelentés szerint a kereskedelmi hitelbiztosítások iránti kereslet továbbra is erõs az EMEA régióban, habár a tarifák az elmúlt négy negyedévben nem változtak, az ügyfelekért folytatott versenynek köszönhetõen. Ennek ellenére a hitelbiztosítók továbbra is óvatosak az olyan országokkal szembeni kitettségek terén, mint Görögország, Olaszország, Írország, Portugália és Spanyolország.

Habár 2012-ben is volt példa néhány nagyobb káreseményre, a biztosítási piac szilárdan átvészelte a viharokat, így azoknak csak szûk területeken volt hatása az árakra – közölte a Marsh nemzetközi részlegének vezetõje.

Azok a cégek, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek biztosítójuk meggyõzésére arról, hogy megfelelõ kockázatkezelési és –csökkentési stratégiával rendelkeznek, nem csak hogy nagyobb eséllyel részesülnek versenyképes árakabn, hanem a biztosítási védelem is nagyobb eséllyel igazodik sajátos igényeikhez – írja a jelentés.

A jelentés további megállapításai közé tartozik, hogy a katasztrófa sújtotta régiókban, például Olaszországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban a vagyonbiztosítási díjak 30%-kal emelkedtek, ezzel szemben az EMEA régióban továbbra is stabilak, sõt még csökkenés is elérhetõ.

Az EMEA régióban a biztosítási ügyfelek egyre nagyobb érdeklõdést mutatnak a cyber kockázatokra védelmet nyújtó biztosítások iránt.

A Marsh várakozásai szerint idén egyre több captive biztosítási terméket fognak használni a régióban a cyber kockázatok fedezésére.

A szabályozói nyomás, így például az EU környezeti felelõsségrõl szóló irányelvének bevezetése hatására a biztosítói kapacitás ezen a piacon közel 50%-kal növekedett 2008 óta, míg a kereslet oldalán egyes országokban egyedül tavaly 25%-os növekedés volt megfigyelhetõ.

A jelentés Magyarországgal kapcsolatban megjegyzi, hogy gépjármû flották esetében a veszteség statisztikákban megjelent egy negatív tendencia, ezért egyes biztosítottak a biztosítási díjak emelkedésével szembesülhetnek, 0-10% közötti mértékben.

A munkáltatói egészségbiztosítások terén a tarifák stabilitásásra számít idén a Marsh, -5% és 5% közötti ármozgásokkal. Életbiztosítások, valamint balesetbiztosítások esetében 0-10% közötti áremelkedést jósol az idei évre a brókercég.