Várakozáson felül teljesített a világ legnagyobb viszontbiztosítója
2013.02.05
A Munich re azt tervezi, hogy 12%-kal megemeli az elmúlt év után járó osztalékok szintjét, miután a negyedik negyedéves eredmény jelentõsen túlszárnyalta az elemzõi várakozásokat.

A viszontbiztosító nettó eredménye a kisebbségi részesedések után a tavalyi 627 millió euróról 480 millió euróra csökkent – közölte a müncheni székhelyû társaság egy Bloombergnek küldött közleményében, elõzetes adatokra hivatkozva. Ez az eredmény azonban még így is meghaladta a Bloomberg által megkérdezett 10 elemzõ várakozásait, akik átlagosan 448,3 millió eurós eredményre számítottak. A viszontbiztosító a 2012-es osztalékok részvényenkénti 6,25 euróról, 7 euróra történõ emelését javasolta.

Biztosítási és viszontbiztosítási alaptevékenységünk egészséges, míg a jelentõs káreseményekbõl származó követelésterhek kissé átlag alattiak – közölte a Munich Re pénzügyi vezetõje, Jörg Schneider, hozzátéve, hogy a táraság befektetési eredményei is megfelelõek voltak.

A társaság teljes éves profitja a 2011-es 702 millió euróról tavaly 3,2 milliárd euróra nõtt, köszönhetõen a magasabb befektetési hozamoknak és a stabil áraknak. A negyedik negyedéves befektetésekbõl származó jövedelem elérte a 2,2 milliárd eurót, az teljes évet tekintve pedig a 2011-es 6,8 milliárdról, 2012-ben 8,4 milliárd euróra hízott.

A viszontbiztosítók – akik például az Allianz, vagy az Axa válláról veszik le kockázatok egy részét – hasznot húztak a csökkenõ katasztrófa követelésekbõl, a növekvõ viszontbiztosítási díjakból az életbiztosítási vonalakon, és a tõkepiacok talpra állásából, amely részben ellensúlyozni tudta az alacsony kamatszinteket.

A természeti katasztrófákból származó biztosítói veszteségek tavaly 65 milliárd dollárt tettek ki, szemben a 2011-es 119 milliárd dollárral. A Munich Re becslései szerint a Sandy hurrikánból származó veszteségek elérhetik a 25 milliárd dollárt, amely a társaság adózás elõtti eredményét 800 millió euróval csökkenti.

A vagyon- és balesetbiztosítási vonal bruttó díjbevétele 8,5%-kal, 7 milliárd euróra nõtt a negyedik negyedévben, míg a részleg összesített kárhányada az elõzõ év hasonló idõszakában mért 101,8%-ról, 83,2%-ra csökkent.

A viszontbiztosító legkisebb üzletága, a Munich Health 160 millió eurós veszteséget szenvedett el a negyedik negyedévben, részben az amerikai részleg leírásai miatt.