Régiónkban lát növekedést a világ legnagyobb viszontbiztosítója
2015.10.20
A Swiss Re szerint Ausztriában és Közép-Kelet-Európában (ACEE régió) várható növekedés, köszönhetõen az itteni erõs gazdasági növekedésnek, valamint a Szolvencia II viszontbiztosítást érintõ változásainak – közölte a társaság régióért felelõs ügyvezetõ igazgatója, a Baden-Badenben megrendezett (viszont)biztosítási találkozón.

Az ACEE-régió átlagos növekedési üteme felfelé ívelõ tendenciát mutat, ami a nyugat-európainál magasabb – mondta Nicola Rautmann. Ez nem fog ugyan azonnal a biztosításokba és a viszontbiztosításokba is átszivárogni, azonban a régiós országokat jellemzõ alacsonyabb biztosítási penetráció - mind az élet- mind a nem-életbiztosítási területeken - szintén növekedést vetít elõre.

A régió növekedési lehetõségeit látva a Swiss Re konkrét célcsoportoknak szóló termékek kidolgozását tervezi, a direkt biztosítókkal közösen. Rautmann a konferencián elmondta, hogy a dél-kelet-európai régióban szeretnék növelni a természeti katasztrófákkal szembeni biztosítási és viszontbiztosítási fedezeteket, de a Szolvencia II és az így elõálló új tõkekövetelmények miatt is tárgyalásokat folytat a viszontbiztosító ügyfeleivel.

A szélesebb európai viszontbiztosítási piaccal kapcsolatban a szakértõ megjegyezte, hogy mind a direkt biztosítási, mind a viszontbiztosítási piacon erõs versenyre számít, amit csak tovább fokoz, hogy a biztosítók egyre kevesebb kockázatot osztanak meg a viszontbiztosítókkal.