Moody\'s: jól fel vannak fegyverkezve az európai biztosítók
2011.07.14
Jól fel vannak fegyverkezve egy esetleges válsággal szemben az európai biztosítók - kommentálta a Moody\'s az ágazat múlt héten közzétett stressztesztjének eredményeit.

Ezek az eredmények az ágazat hitelképességérõl tanúskodnak a Moody\'s biztosítási szakértõje szerint. Ennél részletesebb elemzést nem tervez adni a nemzetközi hitelminõsítõ, mivel kevés a konkrét adat az egyes biztosítókról - írja az MTI.

A stresszvizsgálatot az európai EIOPA biztosítási és foglalkoztatási nyugdíjhatóság, az unió egyik fontos pénzügyi felügyeleti szerve végezte el, az eredményeket a múlt héten publikálta. Az európai biztosítók mintegy 10 százaléka bukott el a vizsgán, viszont 90 százalék megfelelõ tõkeellátottság esetén nem vérezne el egy újabb válságban, az ágazat jól fel van készülve egy eseteleges pénzügyi sokkra.

A vizsgálatba 130 biztosító társaságot vontak be, ezek 27 uniós tagország, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc biztosítási piacának 60 százalékát fedik le.

Az EIOPA másodszor végzett a biztosítók pénzügyi stabilitására, tõkeerejére vonatkozó felmérést a társaságok 2010-es pénzügyi mérlege alapján. A vizsgálat során különbözõ makroökonómiai szcenáriók mentén – normál, illetve magas inflációs környezet, visszaesõ gazdaság – vizsgálták az intézmények pénzügyi stabilitását.

Az EIOPA azt is kiderítette, hogy az érintett mintegy 13 biztosítótársaság tõkéje összesítve mindössze 4 milliárd euróval marad el a szükségestõl egy pénzügyi összeomlás esetén.