Jól teljesítettek az európai biztosítók Romániában
2011.06.01
2010-ben az Európai Gazdasági Térséghez tartozó négy nagy biztosítótársaság összesen mintegy 11,3 millió eurónyi bruttó díjbevétellel járó szerzõdést kötött Romániában – derül ki az INSURANCE Profile román biztosítási szaklap különszámából.

A 2009 õszén létrejött CIG Pannonia Asigurari de Viata mûködésének elsõ évében mintegy 1 millió eurónyi bruttó díjbevételre tett szert, fõként unit-linked biztosításokon keresztül.

2011 februárjában jelent meg a piacon a CIG Románia Benefit nevû életbiztosítási terméke, mely mind halál, mind baleset esetén fedezetet nyújt a biztosítottnak.

A Porshe Versicherungs AG Salzburg romániai üzletága közel 6,3 millió eurónyi szerzõdést 2010 végéig, amely 32 százalékos bõvülést jelentett az elõzõ évhez képest. A társaság portfolióját teljes egészében gépjármûbiztosítások teszik ki, méghozzá kizárólag Audi, Porsche, Seat és Skoda típusú autókra vonatkozóan, melyeket a Porsche Románia hozott be az országba.

A Coface Románia bevétele tavaly megközelítette a 8,3 millió eurót, amely 35 százalékos bõvülést jelent tavalyhoz képest. A leginkább a kintlévõségbiztosítások, hitelbiztosítások díjbevétele növekedett: 2009-hez képest 9 százalékkal, 2,82 millió euróra. A Coface Románia 2010-es összbevételén belül a biztosítási üzletág 34 százalékot tett ki.

A brit QBE Insurance Limited romániai leányvállalata 2010-ben 1,18 millió eurónyi díjbevételre tett szert, ami egy százalékkal alacsonyabb a 2009-es szintnél.

Jelenleg mintegy 9 külföldi - az Európai Gazdasági Térséghez tartozó – biztosító jelezte szándékát, hogy fiókot nyisson Romániában. Ezek a Coface Kreditversicherung (Ausztria), a Porshe Versicherungs (Austria), a Cardif Assurance Vie (Franciaország), a Cardif Assurances Risques Divers (Franciaország), a Chartis Europe (Franciaország), az Euler Hermes Kreditversicherungs (Németország), a QBE Insurance Limited (Nagy-Britannia), a Medicover Forsakrings (Svédország) és a hazai CIG Pannonia Életbiztositó.