Minden tízedik szülõ hazudna az olcsóbb biztosításért
2013.02.12
A lehetséges következmények ellenére tízbõl egy brit szülõ akár hazudna is azért, hogy csökkentse gyereke gépjármû-biztosítási díját.

A Gocompare.com által készített felmérés szerint a megkérdezett szülõk 12%-a mondta azt, hogy gyermeke autóját saját neve alatt biztosítaná, hogy lecsökkentse a biztosítási tarifát – közölte a biztosítási ajánlatok összehasonlításával foglalkozó oldal.

Az Egyesült Királyságban az a gyakorlat, ahol egy alacsonyabb kockázatú fél – például egy idõsebb vezetõ – egy fiatalabb, magasabb kockázatú ügyfél helyett köti meg a biztosítást, az úgynevezett „fronting”, biztosítási csalásnak minõsül.

A biztosító félrevezetése, becsapása akár a biztosítási szerzõdést is érvénytelenítheti, de amit még rosszabb, akár büntetõjogi eljárást is maga után vonhat.

Ettõl függetlenül, a felmérésben résztvevõ szülõk 13%-a vallotta be, hogy hazudott már saját biztosítójának és közel egynegyede mondta, hogy fontolóra venné, hogy hazudjon, ha azzal alacsonyabb biztosítási díjat tudna elérni.

A felmérés szerint ugyanakkor a válaszadók 87%-a megértette, hogy a biztosítási kárigényét elutasíthatják, ha valótlanságokat állít biztosítója felé.

A Gocompare.com vezetõje, Scott Kelly elmondta, hogy rengeteg teljesen legális módja van a biztosítási díjak csökkentésének a fiatal vezetõk számára, amelyek nem eredményezik a szerzõdés megszûntetését, illetve büntetõjogi felelõsséget. „Fronting” helyett a szülõk megjelölhetik magukat is vezetõként a gyermekük biztosítási szerzõdésében, ami csökkentheti a biztosítási díjat, de a telematikai berendezések, amelyek a vezetési szokásokat monitorozzák, szintén a tarifák csökkenését eredményezhetik.