Valentin napon is történnek balesetek - tavaly is többszáz kárbejelntés történt
2013.02.14
Valentin- nap, a szeretet és a szerelem ünnepe. Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire is divatos tartani az angolszász kultúra alapján honosított ünnepet, mégis nagyon sokan várják, hogy Valentin- nap alkalmából meglephessék szeretteiket és egy romantikus estét tölthessenek szerelmükkel. Azonban csak óvatosan tervezzük a felejthetetlen programokat, ugyanis a Groupama Garancia Biztosító adatai alapján tavaly február 14- én 566 kárbejelentés érkezett a biztosítótársasághoz. A számok alapján a legnagyobb veszélyben a budapestiek vannak.

A tendenciát az is igazolja, hogy 2011. február 14-én is hasonlóan jelentõs, összesen 490 kárbejelentés érkezett a biztosítótársasághoz. A kifizetett károk összege akkor, több mint 31 millió forint volt, mely 2012-ben tovább emelkedett és majdnem elérte a 34 millió forintot.

Az elmúlt két év adatai alapján a legnagyobb veszélyben az autósok vannak, hiszen a legtöbb bejelentés, 2012-ben összesen 36, a gépjármûtörésekhez kötõdik. A szakértõk szerint Bálint napján fokozottan óvatosan vezessünk, nehogy beárnyékolja egy szerencsétlen baleset a romantikus napot. Míg 2011-ben összesen egy személyi sérüléssel járó gépjármûbalesetet regisztráltak a biztosítótársaságnál, tavaly szerencsére egy sem történt.

A Groupama Garancia Biztosító adatai alapján az elmúlt két évben Valentin- napon a legtöbb baleset a fõvárosban történt, abból is kiemelkedõ számban a lakásokban.

Elsõ helyen a vezetékes vízkárokkal, a második helyen pedig a vízkiáramlással kapcsolatos balesetek állnak. A leggyakoribb lakáskárok általában a befagyott vezetékeknek és a havazás okozta olvadásnak köszönhetõk, így fokozottan figyelmesnek kell lennünk idén is.
2012-ben a harmadik legjellemzõbb baleset csonttörés, melynek többek között egyik gyakori veszélyforrása lehet a Valentin- napi romantikus vacsora készítése, vagy éppen a felesleges kapkodás.

2012-ben is Budapestrõl érkezett a legtöbb bejelentés összesen 136 darab, Pécsrõl 45, míg a legveszélyesebb Valentin- napi város képzeletbeli dobogójának harmadik fokán Szolnok áll, 19 káresettel.

Romantikus balesetek a nagyvilágban

A Valentin- napi hangulat egyben romantikus baleseteket is eredményez, melynek egyik kiváló példája egy San Diego-i jegyespár, akiknek különleges esküvõje pár héttel ezelõtt kis híján tragédiába torkollott. Jonathan és Kerin Narcissea ugyanis a násznéppel egy hõlégballonon utazva a naplementében gyönyörködött, amikor egy hirtelen széllökés elkapta a ballont, ami nem sokkal késõbb az ünneplõ tömeggel együtt lezuhant.

A hõlégballon egy ház és egy fa között landolt, és a pilótának szerencsére sikerült úgy manõvereznie, hogy zuhanás közben elkerülték az elektromos vezetékeket. A kosárban tartózkodó 14 ember közül csupán egy szenvedett könnyû sérülést. A baleset nem szegte kedvét a szerelmeseknek, a ceremóniát még aznap megtartották.