500 sérült az oroszországi meteorit-becsapódásban - egy cinkgyár félig leomlott
2013.02.15
Meteorit csapódott be péntek reggel az oroszországi Cseljabinszk körzetében. A becsapódás következményeként ablakok törtek be, egy cink gyár félig összeomlott és közel 500-an sérültek meg.

A meteorit helyi idõ szerint péntek reggel 9 óra 20-kor jelent meg az égen a Moszkvától 1400 kilométerre a kahaz határhoz közeli Cseljabinszk körzetében. Az elsõ információk szerint a Föld körüli atmoszféra alacsony rétegeiben átvonuló meteoritfelhõ okozott gondot. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivõhelyettese azonban késõbb közölte, nem meteorfelhõ, hanem egy meteor hullott le és robbant szét a Föld körüli atmoszféra alacsony rétegeiben pénteken Oroszországban, az Urál-hegység körzetében.

A jekatyerinburgi csillagvizsgáló közlése szerint a Cseljabinszki és a Szverdlovszki terület, valamint Baskírföld és a Volga folyó középsõ és alsó szakaszánál elterülõ vidék fölött haladt át a meteor.

A meteorit komoly pusztítást vitt végbe: tetõket zúzott be, ablakokat tört be a robbanás, a belügyminisztérium szóvivõje szerint pedig egy cink gyár is összeomlott. Az orosz belügyminisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint több mint ötszáz ember sérült meg, többségüket üvegszilánkok sebezték meg. A háttérsugárzási szint nem változott.

A Russia Today orosz hírportál meg nem erõsített forrásokra hivatkozva azt írja, a meteoritot egy légvédelmi egység megsemmisítette, a darabjai pedig 20 kilométeres körzetben szóródtak szét.

Egy idõre az internet és a mobiltelefonok is leálltak, a cseljabinszki irodaházakat pedig kirürítették. A becsapódás miatt iskolás gyerekek is megsérültek a kitört ablakok miatt. Mivel rengeteg ablak betört, ezért komoly gondot okoz a lakások fûtése, Cseljabinszkban ugyanis jelenleg körülbelül -6 fok van. A helyi kormányzó szerint a legfontosabb, hogy a fûtési rendszer továbbra is mûködjön. A kormányzó azt ígérte, néhány napon belül úrrá lesznek a helyzeten.

A Moszkvai Állami Egyetem egyik tudósa azt mondta, a meteoritot valószínûleg azért nem érzékelték a mûszerek, mert a Nap irányából jött. Egy másik tudós azt mondta, egy körülbelül egy méter átmérõjû, néhány tonnás meteorról lehetett szó, amely az atmoszférába érve darabokra tört, majd úgy repült tovább.