Mennyibe került a múlt heti földrengés Hevesben?
2013.02.21
A múlt hét végén közepes erõsségû földrengés rázta meg a Jászberénytõl nem messze lévõ Heves községet és környékét. A Richter skálán 3,5 erõsségû rengés miatt számos épületben keletkezett repedéskár, kéménykár, illetve sérült a vakolat. A Generalihoz mintegy kéttucat bejelentés érkezett eddig, több mint 2,5 millió forint értékben. Bár a rengés mértéke nem érte el a szerzõdésben meghatározott értéket, a biztosító megtéríti az eddig bejelentett károkat.

Magyarország területén évente 100-120 kisebb földrengés történik, bár ezek nagy részét a lakosság nem érzékeli. A múlt hét végén azonban Heves környékén komoly riadalmat okozott egy földrengés, melyben több épület is megsérült. Ilyen eset évente 4-5 alkalommal fordul elõ. Legutóbb 2 éve, 2011 februárjában volt nagyobb földrengés Oroszlány körzetében. Ebben 30 település volt érintett, összesen csaknem 100 lakossági bejelentés érkezett a Generalihoz, melyre mintegy 10 millió Ft-ot fizetett ki a biztosító. A legtöbb kár ilyenkor repedésekbõl, a vakolat sérülésébõl keletkezik.
Igazán veszélyes földrengések hazánkban csak 15-20 évente jelentkeznek, de nyaralás közben könnyebben találkozhatunk a jelenséggel, mivel több kedvelt úti cél fekszik erre hajlamos területen. Nem árt tehát tudni, mi a teendõ, ha a lábunk alatt megmozdul a föld.

Célszerû ilyen esetekben az asztal alá bújni, vagy olyan helyre húzódni, ahol nem eshet ránk semmi. Ne menjünk ablak közelébe.
Ha otthonunkban vagy egy apartmanban tartózkodunk, zárjuk el a gáz és víz fõcsapot.
Ha házon kívül ér a rengés, távolodjunk el az épületektõl, fáktól, villanyoszlopoktól minél jobban.
Amennyiben épp autót vezetünk, lassítsunk le és próbáljunk olyan helyen megállni, ahol lehetõleg nincs körülöttünk semmi, ami a jármûre dõlhet.

Fontos azonban, hogy nem minden rengés számít biztosítási eseménynek, így csak meghatározott erõsség feletti károknál lehet térítést igényelni.

„A biztosító a szerzõdésben a Mercalli skála 5-ös fokozatához köti a kártérítést, azaz csak abban az esetben köteles fizetni, ha egy ezt meghaladó erõsségû földrengésrõl van szó. Ez a Richter skálán 4,4 erõsségnek felel meg egy bonyolult összevetés alapján. A múlt heti hevesi eset kapcsán – mely a Richter skála szerint csupán 3.5 erõsségû volt – a Generali vezetõsége méltányosságból úgy döntött, hogy ennek ellenére megtéríti az érintettek kárát” – nyilatkozta Hajas Gábor vagyonbiztosítási igazgató.