Remek évet zárt a Swiss Re
2013.02.21
A Swiss Re a tavalyi évet 4,2 milliárd dolláros nettó eredménnyel zárta, köszönhetõen a nem-életbiztosítási vonalak erõs jövedelmezõségének, valamint a kitûnõ befektetési eredményeknek.

A viszontbiztosító nem-életbiztosítási üzletágból származó nettó profitja elérte a 3 milliárd dollárt, amely 1,9 milliárddal több, mint 2011-ben. Ez a nettó díjbevételek 21,6%-os növekedésével magyarázható, amely év végére elérte a 12,3 milliárd dollárt.

A profitmarzs javulása, a tartalékok elõzõ évhez képesti javulása, valamint a befektetéseken realizált nyereség szintén támogatták az Swiss Re eredményét. A viszontbiztosító összesített kárhányada a szegmensen belül 80,7%-ra csökkent az elõzõ évi 104%-ról. A természeti katasztrófák várható hatásával, valamint az elõzõ évi tartalék feloldásokkal korrigálva is 90,1%-os kárhányadot kalkulál a 2012-es évre a viszontbiztosító.

A Swiss Re részvényenként 3,5 svájci frank rendszeres osztalék kifizetését tervezi, valamint további részvényenkénti 4 franknyi különleges osztalékot is fizetne, amely a részvényesek számára 2,8 milliárd dollárnyi tõkemegtérülést eredményezne.

Az eredmények kapcsán a társaság vezérigazgatója, Michel Liès hozzátette, hogy azok alátámasztják a vállalat stratégiájának hatékonyságát, valamint hogy jó úton haladnak a 2011-2015-re kitûzött pénzügyi célok elérésében is. A csoport üzleti teljesítménye egyértelmûen nagyon erõs volt, a tartalékok is pozitív irányba fejlõdtek, és a befektetéseken realizált nyereség is kielégítõ volt. 2012 volt az elsõ olyan teljes év, amelyet már az új vállalati struktúra jellemzett, az eredményekhez pedig minden egyes üzleti egység hozzájárult – tette hozzá Liès.

A janurási szerzõdésmegújítási idõszakot is sikeresnek értékelte a társaság, melynek során a portfolio átlagdíja 2%-kal emelkedett, az inflációt is figyelembe véve pedig stagnált. A Swiss Re szerint a növekedést a testreszabott megoldások, és a szolvenciát javító tranzakciók iránti kereslet indukálta az európai és az amerikai kontinensen.