A QBE megesküszik, hogy csökkenteni fogja költségeit
2013.02.26
Ausztrália legnagyobb biztosítója, a QBE ígéretet tett, hogy nagyobb hangsúlyt fektet a költségek csökkentésére, és a hatékonyságnövelésre, az évek óta felvásárlások által elért növekedést követõen.

Miután a biztosító kedden a vártnál gyengébb éves nyereségrõl, valamint a 2013-as évre vonatkozó osztalékpolitikájának felülvizsgálatáról adott számot, a QBE vezérigazgatója, John Neal kijelentette, hogy a biztosító kénytelen lesz alkalmazkodni a változó környezethez, hiába volt sikeres a társaság az elmúlt 15 évben.

Neal elõdje, Frank O’Halloran idején az QBE több mint 75 felvásárlást hajtott végre 10 év alatt, burjánzó globális biztosítási üzletet hozva létre. Neal augusztusban vette át a gyeplõt, aki akkor kijelentette, hogy a QBE-t a regionális fókuszú multinacionális vállalatból egy teljesen integrált globális biztosítóvá alakítja, amihez azonban jelentõs beruházásokra van szükség.

Ehhez jelentõs megtakarításokra van szüksége a biztosítónak, ezért 700 fõtõl, vagyis a munkavállalók mintegy 4%-ától megválna a QBE, valamint a funkciók és folyamatok replikációját is meg kell szüntetni. Ezzel 2015 végéig mintegy 250 millió dollár megtakarítás érhetõ el – közölte Neal. Azt a híresztelést azonban cáfolta a vezetõ, hogy Európa, Ausztrália és Észak-Amerika szerte mintegy 3000 fõtõl válna meg a biztosító.

2013-ban osztalékok formájában is kevesebbet fizet ki a biztosító, így a korábbi 70%-ról, 50%-ra csökkenti a kifizetési arányt, a saját tõke megerõsítése érdekében.