A tavaszi városnézõ utak sem veszélytelenek!
2013.02.27
Márciusban a végéhez közeledik a síszezon, a kellemes idõjárás már inkább a városnézésre sarkallja az utazni vágyókat. Jellemzõ, hogy ilyenkor az emberek a csoportos utazás helyett az egyéni szervezés mellett döntenek, azonban így könnyen elfeledkezhetnek az utasbiztosításról. A Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Zrt. (EUB) adatai szerint a leggyakoribb káreset ilyenkor a lopás, melyre átlagosan 100 ezer forint körüli összeget fizet ügyfeleinek a biztosító. A hatékonyabb és biztonságosabb városi tájékozódás érdekében az EUB és a PocketGuide most egy okostelefonos idegenvezetõ alkalmazással segíti az útra kelõket.

Az EUB tapasztalatai szerint a síszezon végén egyre inkább az európai úti célú, rövidebb városlátogatások a jellemzõek és a legnépszerûbbek, a magyarok legkedveltebb úti céljai az olyan turisztikai szempontokból is népszerû városok közül kerül ki, mint London, Róma, Párizs, Barcelona, vagy Krakkó. Ezek az utak a városnézésrõl, a kellemes sétákról, gasztronómiai élményekrõl és a bevásárlásról szólnak, így sokan nem is a szervezett csoportos utakat választják, hanem egyénileg tervezik meg a pihenést.

Hogy ezek a kirándulások a felhõtlen kikapcsolódás jegyében telhessenek, nem árt néhány óvintézkedéssel elõre felkészülni esetleges kellemetlenségekre. Az EUB statisztikái szerint a leggyakoribb káreset ilyenkor a hátizsákból, válltáskából történõ lopások, zsebtolvajlások, de több olyan eset is volt, amikor a rabló a turista egész táskáját tépte le erõszakkal a gyanútlan nézelõdõrõl. Tartsuk tehát a táskánkat mindig zárva és szem elõtt, hátizsák esetén pedig nem túlzás egy apró számzáras lakatot is feltenni a pénztárcánkat, iratainkat õrzõ zsebre, hiszen tömegben meg sem érezzük, ha valamit kivesznek onnan. A bejelentések azt tükrözik, hogy leginkább a fényképezõgépekre, videokamerákra, mobiltelefonokra, napszemüvegre, készpénzre és úti okmányokra vadásznak ilyenkor a tolvajok. Ezekre a társaság átlagosan 100 000 Ft-ot fizet káronként.

Nem ritkák a hirtelen megbetegedések és a balesetek sem. A leggyakoribb az ájulás – leginkább a levegõtlen helyen, vagy tömegben –, a hasmenés, megfázás, valamint a lépcsõrõl történõ leesés miatti sérülések. Ezek általában ambuláns ellátás keretében orvosolhatóak, átlagosan 100-400 eurós költséggel, de Európán kívül ez ennek többszörösébe is kerülhet.

„A hazai piacon a legtöbb utazás a nyaraláshoz vagy a síeléshez kötõdik. Az utóbbi években azonban egyre gyakoribbá váltak fõként a tavaszi-õszi idõszakban a néhány napos városnézõ kirándulások. Ügyfeleink bejelentéseibõl látható, hogy ezek az utak sok tekintetben más veszélyeket rejtenek magukban egy klasszikus tengerparti nyaraláshoz vagy egy sportos téli kikapcsolódáshoz képest. Például lényegesen gyakoribbak a vagyoni károk, kevesebb a személyi sérülés. Ennek megfelelõen az utazóknak is mások az igényei velünk szemben, és mi törekszünk ezeknek megfelelõen alakítani, kiegészíteni szolgáltatásainkat – mondta el Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója.

Az utasbiztosítás komoly kiadás és kellemetlenségek alól mentesítheti az utast, ráadásul az EUB és a PocketGuide frissen kötött partnersége révén az utasbiztosításokhoz most ingyenes városnézõ élmény is párosul.
A biztosítás mellé ugyanis március 1-jétõl június 15-ig egy okostelefon alapú, tetszõleges városhoz megválasztható, „személyes idegenvezetõ” is jár. Közel száz város nevezetességeit tartalmazza a mobiltelefonos alkalmazás, amely iPhone és Androidos készülékkel egyaránt használható. Az ajándék túracsomag a három és fél hónapos idõszak elteltével is a felhasználók telefonján marad, és a késõbbi utazások során is szabadon használható.

Használata nagyon egyszerû, csak ki kell választani az elõre meghatározott útvonalat, majd követni kell a készülék hangutasításait. A PocketGuide a látványosság megközelítésekor elmondja, hogy merre található az, és elhangzik a hozzá tartozó információ is, ezt követõen pedig tovább segíti a navigálást az útvonal mentén. Természetesen a túra tetszõlegesen megállítható vagy továbbléptethetõ. A két látnivaló közti séta ideje alatt a felhasználó a városról és annak történelmérõl is hallhat érdekességeket. A program beállítható a kötetlen séta és barangolás funkciókra is, ilyenkor szabadon járhatjuk a várost, miközben a kijelzõn látható a környéken fellelhetõ valamennyi látványosság, amelyek megközelítésekor hallhatóvá válnak a hozzájuk tartozó információk. További információ: http://pocketguideapp.com/

„Az EUB-val való együttmûködés során elsõsorban azokra gondoltunk, akik utazásuk alatt csak hátra szeretnének dõlni és átadni magukat a városnézés élményének. Úgy gondoltuk, hogy azok, akik elõrelátóan gondoskodnak saját biztonságukról és nyugalmukról, örömmel veszik majd, ha a város felfedezéséhez is megbízható segítséget, egy okostelefon alapú személyes idegenvezetõt kaphatnak” – nyilatkozta Rétai Martin, a PocketGuide alapítója és ügyvezetõje.