Megválik orosz érdekeltségétõl az Aviva
2013.02.27
A piaci értékét tekintve második legnagyobb brit biztosító, az Aviva megválik orosz egységétõl, hogy visszafogja globális tevékenységét. Ezzel az Aviva a harmadik brit pénzügyi vállalat, amely az elmúlt két évben kivonult az országból.

A Blagosostoyanie, az orosz magánnyugdíjpénztár 35 millió eurót fizet készpénzben az Aviva Russia-ért cserébe- nyilatkozta a napokban a londoni székhelyû biztosító.

Andrey Dubinin, aki 2005 óta vezette az orosz egységet, májusban elhagyja a csapatot, hogy csatlakozzon UBS AG (UBSN) csapatához Genfben, mint vagyonkezelõ.

“Ezzel a tranzakcióval is erõsítjük azt a folyamatot, amellyel az Aviva fókusza leszûkül.”- mondta a vezérigazgató, Mark Wilson. Az eladás a könyv szerinti értéknél csak valamivel többet hoz az Aviva konyhájára - derült ki a nyilatkozatból.

A Barclays és a HSBC szintén eladták az orosz banki lakossági üzletágaikat az elmúlt két évben, mivel nem tudták felvenni a versenyt az állami tulajdonban lévõ bankokkal, mint a OAO Sberbank és a VTB Group. Az Aviva elnöke, John McFarlane ígéretet tett arra, hogy megválik 16 üzleti egységtõl, melyek együttesen 6 milliárd fontot kötnek le a csoport tõkéjébõl, hogy felépítsék a tartalékokat, ezzel szeretné ugyanis a biztosító tartalékait megerõsíteni, amely az európai államadósság válság idején szinte teljesen kimerült.

Az Aviva tõkéjét jobban felemésztette a válság, mint bármely más brit biztosítóét, mivel az életbiztosítási üzletág mûködési eredményének mintegy 40%-a az eurozónából származik, valamint sokkal nagyobb kitettséggel rendelkezett az eurózónabeli országok államkötvényeivel szemben, mint bármely más versenytársa – derül ki a Bloomberg által adataiból.

Decemberben az Aviva eladta az amerikai életbiztosítási egységét az Athene Holdingnak 1,8 milliárd dollárért, spanyol Aseval részvényeit pedig a 603 millió euróért a Bankia SA spanyol pénzintézetnek.

A moszkvai érdekeltségû Blagosostoyanie vagyona mintegy 6,4 millárd euróra tehetõ, így Oroszország egyik legnagyobb nem állami nyugdíjpénztára. Az adásvétel, amely az orosz versenyhivatal jóváhagyására vár, várhatóan még 2013 elsõ felében teljesül.