Harmadával nõtt a román biztosítók külföldi piaca
2013.03.01
Tíz román biztosító külföldi üzleti forgalma tavaly 85 millió euróra növekedett, amely több mint 35%-os bõvülést jelent.

2012-ben 10 romániai biztosító összessen 379 millió román lej (85 millió euró) díjbevételre tett szert a határ túloldalán, amely a teljes román piac 4,5%-ának felel meg – derül ki az Insurance Profile elõzetes adataiból. A külföldrõl származó díjbevétel 2011-hez képest 100 millió lejjel (22,4 millió euró) emelkedett.

A tíz vállalat közül a legnagyobb külföldi díjbevétel növekedést az alábbiak könyvelhették el: CITY Insurance, ASTRA Asigurari, LIG Insurance, ASITO KAPITAL, CERTASIG. Közülük a LIG Insurance üzleti forgalmának 95%-a, a City Insurance bevételeinek pedig 78%-a külföldön keletkezett.

A tíz biztosító közül egyedül az Astra Asigurari az, amelyik letelepedett Magyarországon és Szlovákiában, az összes többi román biztosító a szolgáltatásnyújtás szabadsága alapján tevékenykedik az EU-tagállamokban. A román biztosítási felügyelet (CSA) adatai szerint 2011-ben a külföldön megszerzett biztosítási díjbevételek összege elérte a 65,4 millió eurót, amely a román biztosítási piac 3,53%-át tette ki. Akkor öt romániai társaság nyújtott szolgáltatást a határ túloldalán: Olaszországban, Belgiumban, Bulgáriában, Észtországban, Lettországban, Litvániában és Magyarországon.

A CSA jelentése szerint a Romániában tevékenykedõ külföldi biztosítók saját országukban 26,63 millió euro díjbevételrõl számoltak be a hatóságok felé, mint Romániában megszerzett bevétel, amely 54,6%-os növekedést jelent 2010-hez képest.