Tovább bõvült a katasztrófa kötvények piaca
2013.03.05
Méretében és fajtáját tekintve is tovább bõvült 2012-ben a katasztrófa kötvénypiac, melynek piaci értéke minden idõk legmagasabb szintjére, 14,6 milliárd dollárra emelkedett – derül ki a Swiss Re 115 kötvényt magában foglaló, 2002 óta vezetett Global Cat Bond Performance Indexébõl.

A Swiss Re szerint a biztosításhoz kapcsolt értékpapírok (ILS) erõs értéket képviselnek a befektetõk számára, különös tekintettel a történelmileg alacsony kamatokra és a globális gazdaságot jellemzõ széleskörû bizonytalanságra. Ráadásul az ILS piac a biztosítók számára is vonzóbbá vált, miután a hagyományos viszontbiztosítási piaccal bizonyos szintû konvergenciát mutat az utóbbi idõben – állapítja meg a Swiss Re jelentése.

A komplexitás sem riasztja el a befektetõket

A tavalyi év azt bizonyította, hogy a katasztrófa kötvények befektetõi készek egyre bonyolultabb termékeket is elfogadni, miután egyre több saját veszteséghez (indemnity), illetve többszörös biztosítási eseményhez (trigger) kötött kötvény kerül kibocsátásra.

A piac elsõ éveiben a biztosítók és a viszontbiztosítók is elsõsorban úgy tekintettek a katasztrófa kötvényekre, mint olyan eszközökre, amellyel a rendkívül kicsi valószínûséggel bekövetkezõ katasztrófa kockázatok ellen védhetik magukat, transzparens és parametrikus triggerek segítségével – állítja a Swiss Re. A piac fejlõdésével és a befektetõk egyre kifinomultabbá válásával azonban a biztosítók egyre inkább arra törekedtek, a kockázatokat úgy értékpapírosítsák, hogy az jobban türközze saját veszteségeiket.

2012-ben ez a trend még hangsúlyosabbá vált, mivel a befektetõk egyre komplexebb kockázatokat is hajlandóak voltak elfogadni, ahol a kifizetések meghatározásához olyan triggereket használtak, mint teljes veszteség, a kereskedelmi veszteség, illetve a fennmaradó kockázat, vagyis a teljes kockázatkezelési folyamat után fennmaradó kockázat szintje.

A katasztrófa kötvények piacának egészségérõl tett tanúbizonyságot számos további indikátor is, többek között a Sandy hurrikán nyomán. Míg az USA észak-keleti partjait érintõ hurrikánokkal szembeni kitettséggel rendelkezõ katasztrófa kötvények értéke jelentõsen csökkent, addig az ilyen kitettséggel nem rendelkezõ kötvények értékét nem befolyásolta a vihar.

A Sandy hurrikán nem akadályozta meg a katasztrófa kötvények kibocsátását sem – állítja a Swiss Re. Kevesebb, mint két héttel a szupervihar után, az amerikai USAA biztosítótársaság le is tesztelte a piacot egy újabb kötvény-sorozat négy részletben történõ kibocsátásával, ami különösen figyelemre méltó, miután az USA észak-keleti hurrikán kockázatait is magukban foglalták a kötvények.

A 2012-ben kibocsátott 6,3 milliárd dollárnyi ILS és katasztrófakötvény 27 ügylethez kapcsolódott, vagyis az átlagos kibocsátási ügylet értéke 227 millió dollár volt. Összehasonlításképp 2011-ben összesen 23 darab, átlagosan 190 millió dolláros kibocsátási ügylet zajlott le, vagyis tavaly a tranzakciók névleges értéke közel 20%-kal magasabb volt.

A tavalyi sikeres évet követõen a Swiss Re 2013-ban is az erõteljes kibocsátási kedv folytatásában bízik. Az idei elsõ félévben 3,1 milliárd dollárnyi kötvény jár le, ezért a viszontbiztosító úgy véli, hogy rengeteg lehetõség rejlik az új kibocsátásokban.