Öt év alatt megduplázódhat a katasztrófa kötvények piaca
2013.12.04
2018-ra akár több mint kétszeresére is nõhet a katasztrófa kötvények piaca - állítja a világ egyik legnagyobb vagyonkezelõ cége, a BNY Mellon – vagyis a piacon lévõ kötvények értéke meghaladhatja az 50 milliárd dollárt.

Jelenleg mintegy 19 milliárd dollárnyi katasztrófa kötvény forog a piacon – derül ki a befektetési bank elemzésébõl. Kezdetben a befektetõi bázist a fedezeti alapok és magántõke-befektetési alapok alkották, ma már azonban egyre több hosszú távú befektetõ, például nyugdíjalap vásárol katasztrófa kötvényt – állítja a BNY Mellon.

A befektetõk számára ugyanis egyre vonzóbbak ezek az eszközök magas hozamuk miatt, különösen a mostani, alacsony kamatkörnyezetben. A katasztrófa kötvények ezen kívül kitûnõ diverzifikációs eszközként is szolgálnak a befektetõk számára, mivel a katasztrófa események és a tágabb értelemben vett pénzügyi piacok között igen alacsony a korreláció – állítja a befektetési bank.

Globálisan, a természeti katasztrófák mintegy 13 milliárd dollárnyi kárt okoztak a biztosítóknak 2013 elsõ felében, a gazdasági károk nagysága azonban elérte a 45 milliárd dollárt.

Ez azt jelenti, hogy a biztosítási ágazat kevesebb, mint harmadát fedezte a természeti katasztrófáknak, vagyis mintegy 32 milliárd dollárnyi kár biztosítatlan maradt. A BNY Mellon szerint a biztosítók és a tõkepiacok együttesen csökkenthetnék ezt a „hiányt”, méghozzá a rendelkezésre álló nagymennyiségû adatok segítségével, mellyel új régiókban, új veszélyekre lehetne fedezeti megoldásokat találni. Ez csökkentené a kormányokra nehezedõ újjáépítési költségeket és a szélesebb társadalom számára elõnyökkel járna – állítja a befektetési bank.

A BNY Mellon szerint soha nem volt még akkora szükség a biztosítók tapasztalatára, mint most. A korábban biztosítással nem fedezett kockázatok fedezeti körbe vonásához ugyanis kockázatkezelési és technikai szakértelemre van szükség. Ez a szakértelem a tõkepiacokat is arra ösztönözné, hogy többet fektessen katasztrófa kötvényekbe.

A jelentés szerint hagyományos és a big data modellek együttesen megbízhatóbb kockázati modellezést tesznek lehetõvé a katasztrófa kötvények piacán.

A biztosításhoz kötött értékpapírok (ILS) piaca 2018 végére elérheti a 150 milliárd dollárt a BNY Mellon szerint. Ebbõl mintegy 50 milliárd dollárt a nyilvánosan forgalmazott katasztrófa kötvények tehetnek ki. A jelentés szerint az ILS eszközosztályok összetett éves növekedési üteme 25 százalék, ezen belül a katasztrófa kötvényeké 20 százalék lehet. Az elmúlt 13 évben az ILS piacának éves összetett növekedési üteme 24 százalék volt, míg a katasztrófa kötvény alosztályé az elmúlt kilenc évben 30 százalék.