A síelõkre is vonatkozik KRESZ - a magyarok nem igazán tartják be
2013.03.04
Az egoMedia legújabb felmérése szerint a hazai síelõk egy jelentõs része a rendszeres figyelmeztetések és az egyre gyakoribb tragédiák ellenére továbbra sem elég elõvigyázatos a sípályákon.

A magyar síelõk csak alig több mint egyharmada (36 százaléka) tartja be a Nemzetközi Síszövetség (FIS) 10 pontos szabályzatát, az úgynevezett sí-KRESZT-t. Ráadásul minden negyedik síelõ úgy nyilatkozik, hogy szokott a képességeinek vagy a pályaviszonyoknak nem megfelelõ tempóban, illetve a kezeletlen és kijelölt pályaszakaszon kívül siklani (freeride) – olvasható az Origo.hu hétvégi cikkében. Többek között erre derül fény abból a kérdõíves kutatásból, amelyet az egoMedia végzett el a 930 ezer felhasználót tartalmazó adatbázisából kiválasztott 1475 fõs mintán.

Az idei szezonban síelni induló magyarok több mint egyharmada (35 százaléka) még csak a következõ hetekben fogja felcsatolni a lécet, rendszeresen lesikló honfitársaink 30 százaléka azonban - fõképp anyagi okokból - idén nem tervezi, hogy hódol téli szenvedélyének. A kutatásban résztvevõk azt is elárulták, hogy nem feltétlenül a síelésrõl mondanak le, ha spórolni szeretnének: összesen 20 százalékuk - a korábbi évekkel ellentétben - idén nem köt síbiztosítást, vagy olcsóbb konstrukciót választ, mint az elõzõ alkalommal. Az egoMedia kutatása alapján a síbaleseteket a gyakori vakmerõség mellett az is tovább súlyosbítja, hogy a síelõk közel fele (46 százaléka) semmilyen védõfelszerelést (pl. sisakot, gerincprotektort) nem használ.

\"A felmérés rámutatott arra is, hogy honfitársaink 18 százalékával történt már síbaleset, ráadásul az összes síelõ 7,8 százaléka szenvedett már balesetet más hibájából\" - mondja Marosvölgyi Péter, a kutatást végzõ egoMedia-t üzemeltetõ AEGONdirekt.hu vezérigazgatója. \"Az okozott balesetek következményeként fölmerülõ, nem ritkán sokmilliós összegek ellenére azonban csak a válaszolók 45 százaléka számára fontos, hogy rendelkezzen síbiztosítással\" - jegyzi meg a szakember.