A rendszerváltás óta nem utaztunk ilyen öreg autókon!
2013.03.07
Tovább öregszik a hazai személygépkocsi-park, az átlagéletkor az idén akár meghaladhatja a 13 évet is. Ilyen magas értékre a rendszerváltás óta nem volt példa. A legnépszerûbb, másodkézbõl behozott modellek között többségben vannak a tizenéves jármûvek.

Magyarország személygépkocsi-állományának átlagéletkora a kétezres évek elején még a 12 évet közelítette, az évtized közepére ez az újautópiac könnyen hozzáférhetõ hitelekkel megtámogatott felfutásával 10,3 évre süllyedt, majd 2009-tõl újra növekedésnek indult – írja a Napi.hu. A KSH friss adatai szerint 2012-ben már 12,5 évnél járt az átlag, a park így egy esztendõ alatt több mint fél évvel lett idõsebb. Az eddigi trend ismeretében valószínû, hogy 2013 végén meghaladja majd az átlagéletkor a 13 évet, márpedig ilyen magas értékre a rendszerváltás, sõt, minden bizonnyal a motorizáció tömegessé válása óta nem volt példa.

Az öregedést három tényezõ magyarázza. Egyrészt egyre idõsödnek és így belépnek a 6-15 éves kategóriába az akkor százezerszám megvásárolt jármûvek, másrészt a használtimporton belül az éltesebb kocsiké a fõszerep, harmadrészt az újautó-eladások is alacsony szinten mozognak.

Az elsõ kéthavi adatok alapján az újautópiac szûkült 2012 azonos idõszakához képest, miközben a Datahouse jelentése szerint bõ kilencezer használt jármûre került rendszám, ami ötödével haladja meg az egy évvel korábbit. Igaz, ezek a számok a teljes autópark nagyságához képest elenyészõek.

2012-ben a használtan behozott és forgalomba helyezett 53,5 ezer autó 71 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, a jármûvek több mint fele volt 10 évesnél idõsebb. A KSH adatai szerint a 6-15 éves korosztályba esik a használtimport több mint kétharmada.

A használtimport legnépszerûbb modelljei között is tarolnak a tizenéves jármûvek, a Volkswagen Golfok és Opel Corsák négyötödét, a 3-as BMW-k és VW Passatok kétharmadát 2002-ben vagy az elõtt gyártották. Az Opel Astrák és Ford Mondeók között viszont az ennél fiatalabb jármûvek vannak többségben.