Negyedével kevesebb osztalékot fizet az Aviva
2013.03.07
Nagy-Britannia második legnagyobb biztosítója, az Aviva több mint negyedével csökkentette osztalékát, hogy további forrásokat biztosítson tõke- és profitnövekedést célzó stratégiája megvalósításához.

Az Aviva részvényesi 19 pennyt kapnak összesen a 2012-es eredményekbõl, szemben a megelõzõ év részvényenkénti 26 pennyjével, ráadásul jóval kevesebbet az elemzõk által korábban prognosztizált 25,6 pennynél – írja a Reuters.

Az Aviva 2009 óta elõször csökkentette a kifizetett osztalék szintjét, amely a társaság által tavaly júliusban indított reorganizációs folyamat újabb lépésének tekinthetõ, amit a részvényesek erõszakoltak ki a tartósan gyenge részvényárfolyamok láttán.

„Sajnálom, hogy ez a lépés szükségessé vált, de biztosíthatom a részvényeseket afelõl, hogy a döntést az után hoztuk meg, hogy minden lehetséges alternatívát lelkiismeretesen megvizsgáltunk” – fogalmazott az Aviva elnöke, John McFarlane.

Az oszatalék megvágásával az Aviva csökkenteni tudja adósságát és tõketartalékokat tud felépíteni – tette hozzá McFarlane.

A reorganizációs terv keretében az Aviva csökkentette költségeit, és mintegy 2,4 milliárd fontnyi forráshoz jutott a kevésbé nyereséges és túl sok tõkét lekötõ üzletágak értékesítésébõl, beleértve az Egyesült Államokbeli leányvállalatát.

Az Aviva részvényei mintegy harmadával emelkedtek a szerkezetátalakítás megkezdése óta, amely részben már vissza is hozta a Moss ötéves hivatali ideje alatt elszenvedett 60%-os esést, de csak igen szûken verte az európai biztosítási ágazat egészét jellemzõ 28%-os árfolyam-emelkedést.

A biztosító mûködési eredménye tavaly 4%-kal, 1,776 milliárd fontra csökkent. A biztosító – amely nyereségének nagy részét az európai kontinensen szerzi - tõkéjét tovább erodálta az euróövezet államadósság-válsága is.

Az Aviva európai riválisai, az RSA és a Mapfre az elmúlt hónapban szintén megvágták osztalékukat, mivel a rekord alacsony kamatok jelentõsen erodálták a cégek befektetésbõl származó jövedelmeit, a biztosítók többsége azonban inkább fenntartotta korábbi osztalék-kifizetéseit.

Az európai biztosítók egyik legfõbb vonzereje a tõzsdei befektetõk körében hagyományosan a relatíve magas osztalékfizetési gyakorlat volt, amely hûen tükrözte a biztosítók ügyfelektõl befolyó bevételeinek kiszámíthatóságát.