Mennyibe kerül ma felnevelni egy gyereket? A Generali kiszámolta!
2013.03.12
Havonta átlagosan 30-40 ezer forint költséggel jár egy gyermek nevelése, de ez az összeg az életkor elõrehaladtával akár 90 ezer forintra is emelkedhet a szülõk és a gyermeket tervezõk becslése alapján – derül ki a Generali Biztosító 1200 fõs reprezentatív kutatásából. Egy gyermek felnevelése az egyetem vagy fõiskola elvégzéséig így átlagosan 13-15 millió forint plusz költséget jelent a családnak. A felmérés kimutatta, hogy a gyerekek növekedésével a költségek is emelkednek, ugyanakkor a szülõk részérõl enyhén csökken az anyagi felelõsségvállalás. Ennek ellenére minden második családban a felnõtt, dolgozó gyermeket is támogatják. A megkérdezettek számára a legfontosabb cél a továbbtanulás és az otthonteremtés elõsegítése.

A Generali a gyermekes, vagy a jövõben gyermeket tervezõ 18-59 év közötti magyar lakosság körében indított reprezentatív (teljes minta: 1200 fõ) kutatássorozatot a gyermekvállalással kapcsolatban. Elsõként a gyermekkel járó anyagi költségeket vizsgálták. Az eredmények szerint a kutatásban résztvevõk 60 százalékának van gyermeke, a gyermektelenek esetében pedig 57% szeretne legalább egy gyermeket a késõbbiekben.

A jelenlegi és leendõ szülõk egyetértenek abban, hogy minél idõsebb egy gyermek annál több anyagi terhet jelent majd számukra. Míg csecsemõkorban átlag 25-35 ezer forinttal számolnak, ez az összeg egy középiskolás korú gyermek esetében már körülbelül 50 ezer forintra nõ, de a válaszok szerint az egyetemista korú fiatal felnõttek kerülnek a legtöbbe: átlagosan körülbelül 90 000 forint költségük van velük kapcsolatban a szülõknek egy hónapban. A megkérdezettek szerint egy gyermek vállalása a születésétõl az egyetem vagy fõiskola elvégzéséig így átlagosan 13-15 millió forint plusz költséggel jár. Az eredményekbõl kiderül az is, hogy a gyermektelenek átlagosan több pénzzel számolnak, mint azok, akik nevelnek vagy felneveltek már néhány gyermeket.

A kutatás szerint a szülõk számára a legfontosabb cél a továbbtanulás (73%) és az otthonteremtés (57%) támogatása, de sokan takarítanak meg szabadon felhasználható pénzbeli vagyont (34%) is. Érdekes kimutatás, hogy a gyermeket tervezõk magasabb arányban takarítanának meg a leendõ gyermekük egészségügyi ellátására (40%) és külföldi továbbtanulására (29%), mint akik jelenleg is szülõk (22%; 19%).

A szülõi támogatást leginkább az befolyásolja, hogy a gyermek rendelkezik-e bármilyen saját bevétellel, vagy sem. Ugyanakkor a szülõk 48 százaléka még az önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkezõ felnõtt gyermekét is támogatja vagy tervezi támogatni.

„Kutatásunk számszerûen kimutatta, hogy a születéstõl a felsõfokú tanulmányok befejezéséig egy gyermek 13-15 millió forint plusz költséget jelent, ami egy átlagos magyar család számára igen megterhelõ lehet. Mindez egybevág egy három évvel ezelõtti kutatásunk eredményével: akkor a gyermekvállalás küszöbén lévõk, kisgyermekesek úgy vélték, hogy gyermekük felnevelése 14,3 millió forintba kerül majd a családnak a fõiskola elvégzéséig. Összegszerûen tehát a szülõk ugyanannyira becsülik a gyermekeik ellátását, mint pár évvel ezelõtt, de mindez azt jelzi, hogy reálértéken kevesebb pénz jut már egy gyermek felnevelésre. – hangsúlyozta Paál Zoltán, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese. Éppen ezért a gyermekeink biztonsága érdekében érdemes elõre felkészülni a jövõre, és már a születéstõl különbözõ megtakarítási konstrukciókban gondolkodni. A Generali Gyermekjövõ Program honlapján található kalkulátor segítségével mindenki könnyen kiszámolhatja, milyen kiadásokra kell felkészülni a különbözõ életkorokban. Segít megtervezni és rendszerezni például a továbbtanulás, az esküvõ és az otthonteremtés várható költségeit is” – tette hozzá a szakember.