Mennyibe kerül egy lakás fenntartása?
2016.11.11
Közel 40 százalékos különbség lehet egy 50 négyzetméteres lakás átlagos fenntartási költségeiben, aminek jelentõs eleme a fûtésszámla. A saját kazánnal rendelkezõ lakások fenntartási költsége a legalacsonyabb, ez alig több mint 20 ezer forintból kijön, míg a legdrágább megoldás közé tartozik az egyedi mérés nélküli házközponti és távfûtés - derül ki az ingatlan.com több mint 30 ezer hirdetés alapján készített elemzésébõl.

A lakásvásárlásnál a sok tényezõ - például a vételár, szobaszám és a lokáció - mellett a fenntartási kiadások is sokat nyomnak a latban. A különbségek pedig jelentõsek lehetnek, többek között azért, mert az eltérõ fûtési megoldások más-más költséget jelentenek. Az ingatlan.com elemzésében a fûtési szezon indulása apropóján arra kereste a választ, hogy mekkorák a fenntartási különbségek a különbözõ fûtésmódok esetében.

Az alacsony rezsi kulcsa
Egy 50 négyzetméteres lakás esetében az átlagos fenntartási költségek közel 40 százalékos eltérést mutatnak fûtési megoldástól függõen az ingatlan.com több mint 30 ezer hirdetés alapján készült elemzése szerint. A saját kazános (cirkós) lakásoknál jött ki a legalacsonyabb összeg, havonta átlagosan 20 ezer forint a költség. Szintén alacsony fenntartási költséggel rendelkezik a Héra kályhás fûtés és a korszerû, úgynevezett fan-coil rendszerû megoldás: ezekre egyaránt közel 22 ezer forintot kell fizetni havonta egy 50 négyzetméteres lakás esetén. Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje errõl azt mondta, hogy a Héra kályha több helyiséget is képes felfûteni, a fan-coil rendszer elõnye pedig az, hogy ez a korszerû megoldás hûtésre is alkalmas, ezért nyáron klímaként is használható. A gázkonvektoros és az egyedi méréses házközponti fûtés esetén 24 ezer forint az 50 négyzetméteres példalakás rezsije. Ezeket követi az egyedi méréses távfûtés 25,5 ezer forinttal. A legdrágább fûtési megoldások közé tartozik az elektromos fûtés és az egyedi mérés nélküli házközponti és távfûtés, amelyek havi költsége 26-27,5 ezer forintra jön ki.

Lakásvásárlásnál is ügyelni kell rá
A KSH tavalyi felmérése rámutatott, hogy a magyar háztartások 11 százaléka ítélte úgy, hogy szükségük lenne fûtéskorszerûsítésre. Balogh László elmondta, hogy a fûtési rendszer alapvetõen meghatározza a fenntartási költségeket, de a megfelelõ szigetelés is legalább ennyire fontos, mert enélkül csak az utcát fûtik a lakók. Az ingatlan.com szakértõje hozzátette, hogy szerencsés helyzetben vannak lakásvásárlás elõtt álló vevõk, mert a nagyobb városokban szinte minden fûtéstípushoz több ezres ingatlankínálat tartozik. “Fontos azonban, hogy ne bízzunk meg vakon a technológiában, lehetõleg személyesen is gyõzõdjünk meg a fûtési rendszer állapotáról. Ha a téli hónapokban tekintjük meg a megvásárolni kívánt ingatlant, ellenõrizzük a konvektorokat és fûtõtesteket, hogy kellõképpen fel tudják-e fûteni a lakást.” - tanácsolta Balogh László. A szakember szerint az eladók hamar elnyerhetik a vevõk bizalmát, ha az ingatlanuk nyári és téli fenntartási költségeit víz-, villany- és fûtésszámlákkal is igazolni tudják.