Augusztustól büntethetõ, aki nem köt lakásbiztosítást
2011.07.18
Augusztus elejétõl Romániában a polgármesterek megbüntethetik azokat, akik nem kötöttek kötelezõ lakásbiztosítást, nyilatkozta Angela Tonescu, a Biztosítási Felügyelet (CSA) elnöke a Krónika.ro-nak.

„Véleményünk szerint 2011. augusztus 5-étõl a polgármesterek megbüntethetik azokat, akiknek nincs a 2008/260-os törvénynek megfelelõen kötelezõ lakásbiztosításuk, de természetesen a parlament, vagy a kormány módosíthatja a törvényt. A 2008/260-os törvény megjelenése óta két és fél év telt el, és az elsõ lakásbiztosítás megkötése óta is elmúlt több mint egy év, így nem lehet már szó a 33-as cikkelyben szereplõ egy évrõl, hogy ezt hozzáadjuk az 2011. augusztus 5-i idõponthoz. Egy szigorú értelmezés szerint ez azt jelentené, hogy minden alkalommal, amikor módosítják a felügyelet és a közigazgatási minisztérium által kidolgozott alkalmazási módszertant, újabb évvel tolódik az életbe ültetés, és így a végtelenségig halasztódna a jogszabály alkalmazása” – nyilatkozta pénteken Toncescu. A törvény kötelezõvé teszi a lakásbiztosítás megkötését természeti csapásokra (földrengésre, földcsuszamlásra, árvízre), és a jogszabály az alkalmazási normák megjelenése után 90 nappal válik kötelezõvé. A lakástulajdonosok az elsõ évben kötelesek megkötni a biztosítást lakásukra.

A Közigazgatási és Belügyminisztérium bejelentette, hogy július 15-éig kell megkötni a biztosításokat, értelmezésük szerint az elsõ év letelt. A jogszabály azonban úgy is értelmezhetõ, hogy csak 2012 augusztusa után büntethetnek, mert a lakosság számára csak azt követõen vált kötelezõvé a biztosítás, hogy 2011. május 6-án a Hivatalos Közlönyben megjelent az alkalmazási módszertan.

Toncescu elmondta, a Biztosítási Felügyelet létrehoz egy egységes adatbázist, amelyben szerepelnek a kötelezõ és önkéntes lakásbiztosítások egyaránt, és ezt a helyi önkormányzatok rendelkezésére bocsátják. „Így a polgármesterek egyértelmûen tudhatják majd, kinek van biztosítása és kinek nincs”, fejtette ki a felügyelet elnöke.

Jelen pillanatban a Romániában létezõ 8,4 millió lakás alig 40 százalékának van kötelezõ vagy önkéntes biztosítása természeti csapásokra. Az összes biztosításnak alig 7,4 százaléka (kb. 640 000 lakás) kötelezõ biztosítás. A kötelezõ biztosítás éves értéke 10-12 euró, az ingatlan típusától függõen, és 10 000 illetve 20 000 euró közötti összegre nyújt fedezetet.

Jelen pillanatban 13 társaság forgalmaz kötelezõ lakásbiztosítást: az ABC Asigurãri, Astra Asigurãri, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurãri, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurãri és a Uniqa Asigurãri.