A Fitch javította a Groupama besorolását
2013.03.14
A Fitch Ratings hitelminõsítõ „BB+”-ról néhány hónapon belül „BBB-”-ra javította a Groupama S.A. és fõ leányvállalatainak pénzügyi erejét jelzõ besorolását, és „BB”-rõl „BB+”-ra emelte hosszú távú kibocsátói besorolását.

A hitelminõsítõ sajtóközleménye szerint a besorolás megemelésének oka, hogy 2012 végére a Groupama igazgatósága által tett lépéseknek és a pénzpiacok fellendülésének köszönhetõen a csoportnak sikerült ténylegesen helyreállítania fizetõképességét. Az elmúlt fél évben a Groupama csoport pénzügyi eredményei kifejezetten gyorsan javultak, ennek köszönhetõ a ritkaságszámba menõ minõsítés-javulás.

A Fitch 2012. decemberben a csoport szavatoló tõkéjének év végi jelentõs javulására való tekintettel a 2011-es pénzügyi nehézségek és a 2012-ben tett drasztikus átalakítási lépések hatására fokozatosan lecsökkentett vállalati minõsítés vonatkozásában felülvizsgálati eljárást indított.

A Groupama S.A. által kibocsátott két alárendelt, hitelviszonyt megtestesítõ instrumentum minõsítését „B+”-ról, illetve „B-”-ról „BB-”-ra javította, és e papírokra vonatkozóan visszavonta a 2011. szeptember 27-én megállapított negatív kilátást.

A besorolások a csoport szavatoló tõkéjének az egy évvel korábbi alacsony szinthez képest 2012 végére bekövetkezett jelentõs javulását tükrözik, hiszen a „Szolvencia I” szerinti mutató 107%-ról 179%-ra nõtt. A javulás „mind az igazgatóság által tett lépéseknek, mind pedig a pénzpiacok fellendülésének köszönhetõ” - nyilatkozta a Fitch saját közleményében. A csoport kilátása mostantól stabil.

Az alárendelt kötvények magasabb besorolása a Fitch azon várakozását tükrözi, hogy a jövõben sor fog kerülni kuponfizetésre.

Amennyiben a Groupama teljesíti a 2013. október 22-én esedékes kuponfizetést, a Fitch valószínûleg „BB-”-ra fogja javítani az e papírokra vonatkozó minõsítést.

A besorolást tovább javíthatja a „Szolvencia I” szerinti tõkemutató 2013 végére 180% fölé történõ emelkedése, a tõkeáttétel kedvezõ alakulása, valamint a teljes 2013-as évre vonatkozó pozitív mûködése eredmény.