A Fitch nem módosította az európai biztosítók besorolását
2011.07.01
Kezelhetõ az európai bankok Görögországgal, Írországgal és Portugáliával szembeni kitettsége, így valószínûtlen, hogy romoljon minõsítésük – jelentette a Fitch Ratings.

Az európai biztosítók számára ugyanakkor kockázatot jelent, ha a szuverén adósságokat nem megfelelõen ütemezik át, esetleg továbbgörgetik a szélesebb európai piacokra, amely jelentõsen megnövelheti a hitelkockázati felárakat, és csökkenést eredményezhet a részvények árfolyamában – adott hangot aggodalmának az ügynökség.

Az európai biztosítási szektor görög szuverén kockázatnak való közvetlen kitettsége viszonylag alacsony, így nem valószínû, hogy egy esetleges görög szerkezetátalakítás, vagy bedõlés jelentõs hatással legyen a cégek minõsítésére – közölte a Fitch EMEA régiójának igazgatója.

A Fitch felülvizsgálta azon cégek Görögországgal szembeni kitettségét, akiket korábban a leginkább kockázatosnak minõsített, és megállapította, hogy a legtöbb esetben jelentõsen csökkentették, sõt meg is szûntették azt, így egy esetleges görög bedõlés jóval kisebb veszteséget okozna a biztosítók számára.

Természetesen amennyiben a görög szerkezetátalakítás a Fitch várakozásainál nagyobb veszteségekkel járna, úgy elõfordulhat, hogy egy-egy céget leminõsít.

Feltéve, hogy fertõzés kockázatát sikerül viszonylag gyorsan megfékezni, a legtöbb európai biztosítási csoportnak képesnek kell lennie arra, hogy a közvetlen hitel-, piaci és likviditási kockázatokat lenyelje, így elkerülhetik a negatív értékelést. Ellenkezõ esetben azonban a hitelkockázati felárak kiszélesítésére, és leértékelésekre számíthatnak az európai biztosítók.