Viharkárok, áramkimaradások: egyedül az Aegonhoz 1300 bejelentés érkezett
2013.03.19
Hétfõ délután 16 óráig közel 1300 kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz a hétvégi rendkívüli idõjárási eseményekkel összefüggésben. A legtöbb jelzés viharkárokról érkezett, de okoztak gondokat az áramkimaradások is. Az autópályákon történt tömegbaleset elszenvedõinek az általános gyakorlattól eltérõen, az extrém idõjárási körülményekre való tekintettel lehetõségük van a saját kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítójuknál bejelenteni a kárukat.

Hétfõ délután 16 óráig összesen 1300 kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz a hétvégi viharokkal összefüggésben. A társasághoz beérkezett jelzések alapján a vagyonbiztosítási bejelentések hozzávetõlegesen négyötöde viharkár, de komoly gondokat okoztak a szélsõséges idõjárásból eredõ áramkimaradások is, hiszen több háztartásban nagy mennyiségben romlottak meg fagyasztott élelmiszerek. A biztosítói gyakorlatnak megfelelõen, amennyiben a lakásbiztosítás tartalmazza a fagyasztott élelmiszerek megromlásának megtérítésére szóló kiegészítõt, az AEGON is megtéríti a kárt, és eltekint az elektromos szolgáltatói igazolás bemutatásától.
A közúti balesetekkel összefüggésben eddig hozzávetõlegesen ötven esetben fordultak az ügyfelek a biztosítóhoz, a legtöbb bejelentés kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításra érkezett.

„Társaságunkhoz csütörtök óta folyamatosan érkeznek a bejelentések a hétvégi viharok nyomán, a beérkezõ bejelentések feldolgozása tart, kárszakértõink pedig országszerte megkezdték a munkát” – közölte Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: bár a híradásokban – elsõsorban az autópályákon kialakult helyzet miatt – a dunántúli megyéké volt a fõszerep, a társasághoz az ország minden pontjáról érkeztek bejelentések. Az eddig eltelt idõszakban Vas, Zala, Veszprém, Gyõr-Moson-Sopron, Pest, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyébõl érkezett a legtöbb bejelentés.

A hosszú hétvége elõtti utolsó munkanapon, 2013. március 14-én, az M1-es és M7-es autópályán bekövetkezett tömegbaleset elszenvedõinek a kárfelvételek mielõbbi elvégzése érdekében lehetõsége van az általános gyakorlatnak megfelelõen a károkozó felelõsségbiztosítójánál, vagy az általános gyakorlattól eltérõen, az extrém idõjárási körülményekre való tekintettel a saját kötelezõ gépjármûfelelõsség-biztosítójuknál bejelenteniük a kárukat. Erre azért van most szükség, mert a körülmények nagy valószínûséggel nem tették lehetõvé az ilyenkor szokásos eljárást. A szélsõséges idõjárás miatt feltételezhetõen nem történhetett meg a rendõri nyomrögzítés, és a körülmények részletes, helyszíni feltárása sem.

Ez azt jelenti, hogy valamennyi olyan autósnak a kárát is felméri a társaság, akik az AEGON gépjármû felelõsségbiztosításával rendelkeznek. A baleseti felelõsség kérdését egy Mabisz szinten felállított testület fogja tisztázni, ez alapján kerülhet sor a kár rendezésére.

Természetesen az AEGON casco biztosításával rendelkezõ károsultak is közvetlenül fordulhatnak a társasághoz, a casco biztosítások alapján a társaság haladéktalanul kifizeti a kártérítést függetlenül attól, hogy a baleseti felelõsség kérdése tisztázott vagy sem, amennyiben a károkozó felelõssége megállapítható, az AEGON számol el utólagosan a felelõsségbiztosítóval.