Súlyosbodó árvízhelyzet – sok múlik az idõjáráson!
2013.03.21
A két évvel ezelõtti katasztrófa idén nem ismétlõdik meg, 18 ezer hektárnyi szántó azonban most is víz alatt áll. Aggodalomra ad okot az árvízhelyzet: csaknem ezer kilométeren van már elsõfokú készültség. Sok múlik a következõ egy hét idõjárásán.

Az Országos Vízügyi Fõigazgatóság legfrissebb tájékoztatója alapján a Világgazdaság azt írja: az elmúlt napok csapadéktevékenysége és a felmelegedéssel járó hóolvadás hatására a Tisza-völgy folyóinak felsõ szakaszain újabb árhullám indult el. Az OMSZ elõrejelzése szerint a következõ napok csapadéka csak tovább súlyosbítja a kialakult helyzetet.

Az ország keleti részén csaknem az összes jelentõsebb folyó már most is árad. Az OVF szerdai tájékoztatása szerint egyelõre 938,6 km töltésen volt árvízvédelmi készültség az országban, mindenhol elsõ fokú.

Komolyabb fejtörést okozhat a belvízhelyzet, mivel a felsõ talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezetõ csatornákban pedig a vízszintek magasak. A hóolvadás után a belvízi elöntés nagysága megnövekedett, így országosan már 39 700 hektárt tesz ki, javarészt az alföldi megyékben.

Az elöntött területbõl hozzávetõleg 18 300 hektárt tesz ki a vetés-szántó hányada. Ez ugyan egyelõre messze elmarad a két évvel ezelõtti katasztrofális belvízkároktól, ám az elõrejelzések szerint az elkövetkezõ napokban 15-20 mm közötti csapadék várható. Jelenleg az ország tizenegy vízügyi igazgatóságának területén 28 szakaszon elsõfokú és 13 szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

A zöldség-gyümölcs termesztõket inkább a fagy aggasztja, amely a kajszibarackot érintette, egyelõre azonban még nem tudni, milyen mértékben.