Több mint 100 milliárdnyi tõke érkezett februárban a hazai alapokba
2013.03.21
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán februárban is, így a 2013-as esztendõ kezdeti képe örömteli. A világ tõzsdéi stagnáltak, a feltörekvõ piacok enyhén estek, a magyar index azonban ezt alulteljesítette. A forint gyengült elsõsorban a dollárhoz képest, de az euróval szemben is. A hónap nyertesei a kötvényalapok, ahol kétszámjegyû vagyongyarapodást láthattunk (12%!). Az abszolút hozamú alapok vagyona 7%-kal emelkedett és a még dobogós vegyes alapok eszközértéke is 5,5%-kal tudott emelkedni az év második hónapjában.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 114 milliárd forinttal, azaz 3,2 százalékkal növekedett februárban. A nettó eszközérték gyakorlatilag csak az árupiaci alapoknál csökkent, a többi esetben stagnálást vagy jó, sõt kiugró teljesítményt láthattunk. A tõkebeáramlás tekintetében az árupiaci és a részvény alapok esetében visszaváltásokat láthattunk, de a többi kategóriában egyértelmûen pozitív az elõjel, így összességében 106 milliárdnyi friss tõke érkezett az alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 3.657 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (64 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 3,8 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapoknál 38 milliárd forintos tõkebeáramlást történt. Összességében 1,9%-os növekedés következett be ennél a kategóriánál.

A kötvényalapok, továbbra is igen népszerûek. A vagyongyarapodás 12 %-os volt (de már januárban is 9,4%-os) és 35,5 milliárdnyi friss tõke áramlott ebbe a kategóriába (januárban 33,4 milliárdnyi). Nehéz volt elképzelni, de a februári számok ebben a kategóriában minden tekintetben megdöntötték a januáriakkat. A legvonzóbb alkategória továbbra is a hazai rövid kötvényalapok, ahová 25,6 milliárdnyi friss tõke érkezett februárban.

A magyar tõzsdeindex februárban alulteljesítõ volt, ami lassan-lassan már megszokott jelenég lesz. A részvényalapokból 2 milliárdnyi tõke távozott, a vagyonváltozás - 0,8%.

A tõkevédett alapok ebben a hónapban 5,5 milliárdnyi friss tõkét vonzottak, azonban ezzel együtt is a kategóriának csak stagnálásra futotta a nettó eszközérték tekintetében.

Az abszolút hozamú alapok már az elmúlt évben többször is felhívták magukra a figyelmet, januárban pedig robbantak.

Panaszra februárban sincs ok, hiszen a tõkebeáramlás 14 milliárdos a kategória vagyongyarapodása a hónapban 7,1%-os volt.

A nyilvános ingatlanalapok is pozitív képet mutatnak februárban. A tõkebeáramlás 9,8 milliárdos a vagyongyarapodás a hozamokkal együtt pedig 3%-os.

A kisebb kategóriákat illetõen a vegyes alapok kiugróan jól teljesítettek februárban. (Csakúgy mint novemberben, decemberben és januárban.) A 3,7 milliárd forintos tõkebeáramlás és a hozamok együttesen 5,5%-kal növelték a vagyont.

Az árupiaci alapok esetében szerény, félmilliárdos tõkekiáramlást tapasztalhattunk, amin a hozamok nem javítottak egyáltalán Így februárban 7,7%-kal csökkent az eszközérték, amely a legrosszabb teljesítmény a hónapban.

A zártkörû alapok esetében talán biztató, hogy közel egy milliárdnyi friss tõkét találhattunk. A nettó eszközérték pedig 2,85%-kal növekedett februárban.