Reflektorfényben az egyesületi biztosítók: eljött az õ idejük!
2013.03.28
Ahogy a részvénytársasági formában mûködõ pénzügyi intézmények népszerûsége csökken, úgy nõ a szövetkezeti és egyesületi formában mûködõké. Nem véletlen, hogy az európai kölcsönös biztosítóknak 2007 óta sikerült 10%-kal növelniük piaci részesedésüket, a hagyományos versenytársaikkal szemben – derül ki egy friss jelentésbõl.

A Biztosító Egyesületek és Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége (ICMIF) legújabb jelentése szerint a kölcsönös biztosítóegyesületek díjbevétele világszerte mintegy negyedével nõtt 2007 és 2011 között, szemben a teljes biztosítási piac 12%-os bõvülésével.

Az ICMIF frissen közzétett, Mutual Market Share 2011 címet viselõ tanulmánya szerint a 2011-es adatok megerõsítik a korábbi évek tendenciáit, miszerint a biztosítóegyesületek növekedése 2007 óta felülmúlja a globális biztosítási piacét. A kölcsönös nem-életbiztosítási piac növekedése pedig 2007 óta töretlen.

Eközben a teljes európai biztosítási piac 2009-2010 között stagnált, majd 2011-ben már szerény 3,6%-os növekedést tudott felmutatni. Ennek eredményeként a kölcsönös biztosítóegyesületek piaci részesedése globálisan a 2007-es 23,7%-ról négy év alatt 26,5%-ra kúszott fel – derül ki az ICMIF adataiból. Teljesítményük az életbiztosítások területén erõsebbnek bizonyult, ahol piaci részesedésük 20%-ról valamivel több, mint 25% fölé emelkedett.

A kölcsönös nem-életbiztosítási piac növekedése szintén felgyorsult 2009-2011 között, amely elsõsorban a tarifaemelkedéseknek volt köszönhetõ a legnagyobb európai piacokon. Az európai legnagyobb kölcsönös biztosítási piacok közül kilencben nõtt a piaci részesedésük – derül ki a jelentésbõl.

Az Egyesült Királyságban 2011-ben 14,4%-ra nõtt a piaci részesedésük, az elõzõ évi 13,2%-ról. A kölcsönös nem-életbiztosítási piac díjbevételének 70%-a az egészség-, illetve gépjármû-biztosítási piacról származott, amely szektorokban 2011-ben jelentõsen nõttek a díjbevételek, köszönhetõen a magán-egészségbiztosítás iránti kereslet emelkedésének – hasonlóan a német egészségügyi piachoz – valamint a gépjármû-biztosítási tarifák emelkedésének.

Németországban a kölcsönös biztosítók szintén erõs teljesítményt mutattak fel 2011-ben a gépjármû-biztosítási piacon, ugyancsak részben a tarifaemeléseknek köszönhetõen, amely így piaci részesedésüket 32,5%-ra növelte, az elõzõ évi 32,1%-ról.

A gépjármû-biztosítási díjak számos kelet-európai országban is emelkedést mutattak 2011-ben, ahol – Szlovénia kivételével – ez a szegmens alkotta kölcsönös nem-életbiztosítási piac több mint felét. Akadtak azonban olyan országok is, ahol a kiélezett verseny továbbra is lefelé szorította az árakat.

A nem-életbiztosítási piacon a kölcsönös biztosítók részesedése csekély mértékben, de növekedni tudott 2011-ben a Cseh Köztársaságban (+0,6%) és Magyarországon (+0,2%). A kisebb kölcsönös biztosítói piacokon - mint például Bulgária (ahol kölcsönös nem-életbiztosítási piac részesedése 23,5% volt 2011-ben), Törökország (20,1%) és Horvátország (8,8%) - ráadásul csökkent a piaci részesedésük, legnagyobb mértékben Bulgáriában (-8,5%-kal), ahol a gépjármû-biztosítási díjak 2011-ben 13%-kal csökkentek.

Európai periférián elhelyezkedõ országaiban a teljes nem-életbiztosítási piacon folytatódott a csökkenés 2011-ben: Portugáliában 1,3%-kal, Görögországban 2,1%-kal csökkentek a díjbevételek. Spanyolországban és Olaszországban eközben stabilizálódott a piac, a csekély mértékû díjbevétel-növekedés a spanyol ingatlanbiztosítási és az olasz gépjármû-biztosítási piac tudott elérni. Mind a négy piacon nõtt ugyanakkor a kölcsönös biztosítók piaci részesedése a nem-életbiztosítási szegmensben. Spanyolországban egy jelentõs akvizíció folytán sikerült a piaci részesedésüket 50% fölé tornázni a megelõzõ év 44,8%-áról.

Portugáliában a kölcsönös nem-életbiztosítók 5,7%-kal növelték díjbevételüket, amely a teljes nem-életbiztosítási piac csökkenése mellett a piaci részesedésük emelkedéséhez vezetett.