Súlyos következményei lehetnek a márciusi télnek
2013.03.27
Berceli Balázs, az Idõkép.hu meteorológusa szerint a hosszú távú elõrejelzések azt mutatják, hogy a mostani csapadékos idõt okozó mediterrán ciklonok akár egész áprilisban, vagy még tovább befolyásolhatják idõjárásunkat. Legfeljebb a következõ hetekben a hûvösebbrõl az enyhébb oldalukra kerülünk majd, így hó helyett esõ várható.

A hvg.hu-nak nyilatkozó szerint csütörtökön ugyan nem várható esõ, de pénteken ismét jelentõs mennyiségû csapadék jön, 0-9 fokkal napközben. Szombat délután is jöhet csapadék, egyedül a vasárnap lehet kellemesebb, szárazabb idõvel, 10 fok körüli hõmérséklettel, hogy aztán jövõ héten ismét lehûlés következzen. Marad tehát április elején is a barátságtalan idõ.

Márciusban eddig már 100 milliméter fölötti mennyiségû csapadék esett Magyarországon, szemben a sokéves 30-35 milliméteres átlaggal, de az Idõkép.hu szakembere szerint az ország egyes területein az átlagos érték 4-5-szöröse is leeshetett.

A folyamatos márciusi hóesés miatt egyre nagyobb területeken alakul ki belvíz. Az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF) közleménye szerint pár nap csapadékmentes idõjárás után hétfõre sikerült 71 ezer hektárra visszaszorítani a belvizes területek nagyságát, hogy aztán a leginkább érintett Alföldön folyó havazás miatt két nap alatt 6 ezer hektárral emelkedjen országos az elöntött terület nagysága. Mivel folyamatosan havazik, a felsõ talajrétegek pedig változatlanul telítettek, a belvízlevezetõ csatornákban a vízszintek magasak – így várhatóan az olvadás komoly gondokat fog okozni.

A Sajó, a Bódva és a Hernád menti települések is azért aggodnak, hogy a rengeteg havazás miatt ismét bekövetkezhet a 2010-es katasztrófa – az önkormányzatok önerõbõl készülnek az olvadásra. Három éve Edelénynél átszakadt a Bódva gátja, óriási károkat okozva az ott élõknek, több települést elárasztott a víz.

Egyelõre úgy tûnik, a mostani havazás egyedül a Felsõ-Duna vízgyûjtõit nem érintette, az OVF szerint mindegyik hazai folyó vízgyûjtõjén a hóvízkészletek emelkedésére kell számítani.

A vízügyesek egyelõre óvatosak az árvízi elõrejelzés tekintetében. Szerdai jelentésük szerint „az ünnepekig nem várható a folyókon újabb árhullám, azt követõen pedig a frissebb meteorológiai elemzés alapján lehet elõrejelzést adni”. Jelenleg 993,7 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, ebbõl 129,7 kilométeren a súlyosabb II. fokú.

Hat nap alatt 15 ezer hektárral növekedett a belvízzel borított területek nagysága az országban, az OVF vezetõje, Molnár Béla egy héttel ezelõtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, felmérésük szerint március 21-én 62,5 ezer hektárnyi terület volt belvíz alatt. Ugyanakkor a Belügyminisztérium vízügyi honlapján olvasható belvízi helyzetértékelés szerint már 77,4 ezer hektár lett a vízzel elöntött terület.

Félõ, hogy a belvízvezély hasonló lesz a 2010-es és a 2011-es helyzethez, amikor a gazdálkodók több milliárdos kárt szenvedtek el a maga belvíz miatt. Most sok helyen az õszi vetés került víz alá, másutt a tavaszi földmunkák fognak késni, mert a gépek nem tudnak rámenni a földekre - még ha csökken is a belvíz nagysága, akkor is hónapokig vizes, mocsaras lesz a terület.