Iránymutatást kaptak a biztosítók - megkezdõdött a konzultáció
2013.03.29
Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) március 27-én nyilvános konzultációt kezdeményezett a Szolvencia II elõkészítésére vonatkozó iránymutatásokról.

Az iránymutatást a nemzeti illetékes hatóságok és biztosítótársaságok számára készítették, akik a Szolvencia II keretrendszer végrehajtására készülnek, és olyan területeket ölel fel, mint a biztosítók irányítási tevékenysége, kockázatkezelése, a saját kockázat- és szolvenciaértékelése, az illetékes nemzeti hatóságokkal szemben információnyújtási kötelezettsége, és a belsõ modellek alkalmazása.

Az továbbra is a nemzeti felügyeletekre van bízva, hogy miként kívánnak megfelelni az EIOPA iránymutatásainak, vagyis miként kívánják azokat megfelelõ módon, saját szabályoási és felügyeleti jogrendjükbe illeszteni.

A nemzeti felügyeletek feladata lesz annak biztosítása, hogy a biztosítótársaságok valóban aktív lépéseket tegyenek a szabályozási keretrendszer EIOPA iránymutatásai által érintett részeinek megvalósítása felé, hogy mikor a Szolvencia II valóban alkalmazásra kerül, a követelmények teljes mértékben teljesüljenek.

Ugyanakkor az EIOPA azt is megjegyezte, hogy az iránymutatásait arányos módon kell alkalmazni, különös tekintettel a kis- és közepes méretû társaságok esetében.

A nyilvános konzultáció június 19-én ér majd véget, a végleges iránymutatásokat pedig várhatóan ez év õszén teszi majd közzé az EIOPA.

Ezek az iránymutatások fontos lépést jelentenek a következetes és eredmények felügyeleti gyakorlatok felé a Szolvencia II végrehajtása tekintetében – véli Gabriel Bernardino, az EIOPA elnöke. Emellett fontos szerepet játszanak az európai biztosítási piac megfelelõ mûködésének támogatásában, amely az információk minõségét is javítani fogja.