Lezárult a konzultáció: ezt kérik a biztosítók az EU felügyelettõl
2015.03.09
Egyszerûsíteni kellene az új biztosítói tõkeszabályok, a Szolvencia II végrehajtási folyamatát, valamint az iránymutatások számát is korlátozni kellene – véli az európai biztosítókat tömörítõ szövetség – e nélkül ugyanis szükségtelenül nagy költség hárul a biztosítási ágazatra, végeredményben az ügyfelekre.

Az Insurance Europe állásfoglalását az után hozta nyilvánosságra, hogy a héten lezárult az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) által elindított konzultációs folyamat a Szolvencia II végrehajtásáról.

Olav Jones, az Insurance Europe fõigazgató-helyettese elmondta, hogy a szövetség határozottan támogatja a 2016. január elsejei végrehajtási céldátumot, ugyanakkor az ebbõl következõ menetrend nagyon szoros, ami jelentõsen növeli a végrehajtással járó kihívásokat és költségeket a biztosítók számára.

A pénzügyi stabilitási jelentések tervezett határidejének elõrehozása különösen nagy terhet jelent, és nem is reális, mivel túlságosan rövid idõ alatt kellene a biztosítóknak a rendkívül kiterjedt jelentéstételi követelményeket végrehajtaniuk.

Az Insurance Europe éppen ezért arra kérte az EIOPA-t és a felügyelõket, hogy az elsõ évben, 2016-ban egyszerûsítsék a jelentételi követelményeket, engedjenek meg bizonyos hiányosságokat a jelentésekben.

Továbbá azt is kérik, hogy miután várhatóan 2015 júniusában kiadják a jelentéstételi sablonok végsõ változatát, azon további változtatásokat csak korlátozottan eszközöljenek, illetve legszükségesebbekre is csak konzultációt követõen kerüljön sor, kellõ idõt biztosítva azok implementációjára.

A szövetség kérései, javaslatai között szerepel az is, hogy a végrehajtással kapcsolatos iránymutatások számát is korlátozza az EIOPA azokra, amelyek elengedhetetlenek a megfelelõ szintû harmonizációhoz az EU-ban. Erre azért lenne szükség, mert minden egyes iránymutatás költségekkel jár a felügyeletek, az ágazat, így végsõ soron a biztosítottak számára is, továbbá a végrehajtási határidõk betartását is nehezebbé teszik.

A legutóbbi konzultációban javasolt iránymutatások száma ugyan már jóval alacsonyabb volt, mint az elsõ konzultáció során, azonban még mindig szükség lenne a számuk korlátozására, illetve a legszükségesebbek javítására – állítja az Insurance Europe. A konzultáció rendkívül széles körére, valamint az érintettek visszajelzéseinek fontosságára tekintettel a szövetség azt javasolja az EIOPA-nak, hogy tartsanak rendszeres workshopokat az érintettekkel, biztosítva ezzel az irányelvek megfelelõ mûködését, továbbá a szükségtelen költségek és nem kívánt hatások elkerülését.