Osztalékot emel az Union anyja
2013.04.03
A Vienna Insurance Group (VIG) 9%-kal, részvényenként 1,2 euróra emelte a 2012-es évre javasolt osztalékot, miután az igen erõs lengyelországi életbiztosítási kereslet hatására tavaly rekord eredményeket ért el a biztosító. A társaság történetének legmagasabb profitjára tett szert 2012-ben.

Feltörekvõ Európa legnagyobb biztosítója szerdán azt közölte, hogy a díjbevételnövekedésnek köszönhetõen adózás elõtti eredménye 5,1%-kal, 587,4 millió euróra nõtt, miközben az összesített kárhányada – amely a jövedelmezõség egyik legfontosabb mércése – stabilan 96,65% maradt – közölte a Reuters.

A cég az elõzetes eredmények ismertetésekor elmondta, hogy Lengyelországban, ahol a gépjármû-biztosítás piaci verseny intenzív volt, az összesített kárhányad 97,6%-ra javult. Ausztriában, a VIG legnagyobb piacán, az életbiztosítások díjbevétele 4%-kal csökkent a kedvezõtlen adójogi változások miatt, azonban az adózás elõtt eredmény még így is rekord magas, 295 millió euró volt, köszönhetõen a nem-életbiztosítási üzletágak javulásának.

Romániában a nehéz gazdasági helyzet különösen negatívan érintette a casco biztosításokat, miután az új autó értékesítésben és a gépjármû lízingben is visszaesés volt tapasztalható.

A csoport konszolidált díjbevétele 9%-kal, 9,7 milliárd euróra nõtt, míg az adózott eredménye közel 10%-kal, 446 millió euróra emelkedett. A piaci részesedése a fõ piacokon tovább erõsödött, több mint 19%-ra.