Mekkora kártérítés jár egy balesetben elhunyt hozzátartozójának?
2013.04.03
Romániában a közúti balesetek halálos áldozatai után járó nem-vagyoni kártérítések átlagos összege 41 ezer euró – derül ki a közlekedési balesetek áldozatainak érdekeit védõ romániai szervezet (FPVS) nemrég közzétett adataiból. Ekkora összeget átlagosan évente 3,3 fõnek fizetnek ki a biztosítók. Testi sérüléses balesetek következtében átlagosan 5200 euró kártérítést fizetnek a biztosítók Romániában.

Más országokkal összehasonlítva az FPVS jelentése megállapítja, hogy közúti balesetben történt halál esetén az európai biztosítók által kifizetett átlagos kártérítés havi átlagos jövedelemhez viszonyított aránya mintegy negyede a romániainak. Ha csak a kifizetett összegeket hasonlítjuk össze, Románia egyes bíróságainak gyakorlata akkor is az európai országok élsorába emeli a szomszédos országot a kifizetések nagyságát tekintve, megelõzve ezzel olyan országokat, mint Németország, Ausztria, Nagy-Britannia, Írország, Hollandia, Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Dánia, Norvégia és Svédország – hangsúlyozta Sorin Greceanu, az FPVS vezérigazgatója a Bukarestben megrendezett országos gépjármû-biztosítási konferencián.

A konferencián bemutatott tanulmány szerint, a kártérítési igényt benyújtó személy és a balesetben elhunyt közötti kapcsolattól függõen, az átlagos kártérítési összeg 6700 euró (testvér) és 17 ezer euró (szülõ) között mozog.

A konferencia célja az volt, hogy megoldást találjanak a romániai kgfb-biztosítási szegmenst érintõ,  nem-vagyoni, erkölcsi kártérítési gyakorlat egységesebbé tételére.

A résztvevõ szakértõk egy többlépcsõs modell kidolgozását javasolták, táblázatokkal és mérési módszerekkel segítve a nem-anyagi kártérítések megítélésének gyakorlatát a kgfb-biztosítók számára, hogy kiszámíthatóbbá váljanak az ilyen jellegû követelések, ami nagyobb stabilitást eredményezne a piacon. Hasonló eseteknél is különbözõ kártérítési összegeket állapít meg a román bíróság, ezért egy egységes szabályozási keret kidolgozására lenne szükség.