Újabb csalót fülelt le a PSZÁF: \"kötvényeket\" árultak több száz magánszemélynek
2013.04.05
Hetvenmillió forint bírsággal sújtotta az XGA Vagyonkezelõ Zrt.-t a PSZÁF és megtiltotta az általa végzett engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatását. A társaság „kötvények” kibocsátása ürügyén valójában több száz személytõl gyûjtött engedély nélkül visszafizetendõ pénzeszközöket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fogyasztói beadványok nyomán piacfelügyeleti eljárást folytatott le az XGA Vagyonkezelõ Zrt.-nél. A bejelentések, illetve a társaság honlapja szerint ugyanis az XGA Vagyonkezelõ Zrt. gazdasági tevékenysége keretében 1, illetve 3 éves futamidejû „kötvényt” bocsátott ki „zárt körben”, amelyek után évi 10-12 százalékos kamatot ígért.

A felügyeleti vizsgálat során elvégzett tanúmeghallgatások, pénzügyi szolgáltatói, értékpapírnyomdai és elszámolóházi adatbekérések a gazdasági tevékenység tényleges tartalmának felderítését célozták. A PSZÁF a vizsgálatot lezáró, ma közzétett határozatában megállapította: az XGA Vagyonkezelõ Zrt. az elmúlt idõszakban több mint 300 személynek, több „kibocsátással”, bizonyíthatóan összesen közel 500 millió forint értékben értékesített – a társaság saját megnevezése szerint – „kötvényeket”.

A PSZÁF által a piacfelügyeleti eljárásban beszerzett bizonyítékok tanúsága szerint ugyanakkor a társaság a kötvények kibocsátására vonatkozó szigorú jogszabályi elõírások jelentõs részét megszegte, így– többek között – az e tevékenység végzésére jogosult befektetési vállalkozást vagy hitelintézetet sem vett igénybe. A társaság által kibocsátott iratok tartalmilag és formailag sem felelnek meg a kötvényekre vonatkozó elõírásoknak, illetve a zártkörû vagy nyilvános forgalomba hozatali követelményeknek. Az XGA Vagyonkezelõ Zrt. tehát a valóságban – a kötvénykibocsátás látszatát keltve – a hitelintézeti törvényt megsértve engedély nélkül, üzletszerûen gyûjtött visszafizetendõ pénzeszközöket ügyfeleitõl.

Az elkövetett jogszabálysértés miatt a PSZÁF 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra és azonnali hatállyal megtiltotta engedély nélküli tevékenységének folytatását. A PSZÁF intézkedése során súlyosbító tényezõként értékelte a feltárt esetek nagy számát, és azt, hogy a társaság kimagasló összegû pénzeszközt gyûjtött jogszabálysértõ tevékenysége során. A jelentõs összegû piacfelügyeleti bírság kiszabásának célja, hogy a társaságot – s közvetve a magyar pénzügyi piac valamennyi szereplõjét – visszatartsa a jövõben hasonló jogsértés elkövetésétõl.

A PSZÁF hivatalos tudomása szerint az XGA Vagyonkezelõ Zrt. – a felügyeleti vizsgálat nyomán is szankcionált – tevékenységét a nyomozó hatóság is vizsgálja. A büntetõeljárás elõmozdítása érdekében így a PSZÁF − a társaság által engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységre vonatkozó megállapításait tartalmazó − határozatát a nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátotta.