Több száz motort lopnak el szezononként
2014.07.07
Válogatás nélkül lopják a motorokat, egyetlen szezonban több százat kötnek el a vagyonokat érõ típusokból és a jóval olcsóbb fenntartású kis robogókból is – írja a Privátbankár.hu. A legtöbb soha nem kerül elõ, miközben sokan még évekkel az eltûnés után is fizetni fogják a banki hiteleket a meglovasított jármûvek után – ismertette egy szakmai áttekintés eredményét Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója.

A motorok többségére, nincs casco, még a drágább típusokra is csak elvétve, mivel a bankok egy ideje már casco nélkül is engedik törleszteni a régebben felvett motoros-hiteleket. Így aztán kétkerekûek ezrei futnak olyan biztosítás nélkül, amely lopásra és totálkárra is fizetne megfelelõ kártérítést, és akár ki is lehetne belõle fizetni a fennmaradt tõkerészt.

Németh szerint legalább ezer olyan motoros van, aki a mai napig fizeti az évekkel ezelõtt ellopott, összetört, vagy más módon totálisan leamortizálódott egykori motorja vételárának a részleteit csak azért, mert nem volt casco a jármûre.

Sokan még nem tudják, hogy ma már több biztosító is megfizethetõ áron kínál teljes körû cascót. Az ideális megoldás azonban a szezonális szerzõdés, amelynek az a lényege, hogy télen egyáltalán nem, vagy alig kell valamennyit fizetni – ismertette a konstrukció lényegét Perger Kálmán, az Aegon biztosító gépjármûüzletág igazgatója.