Milliárdos károkat okoz az elhúzódó tél
2013.04.08
Franciaországot, Németországot, Ukrajnát és Japánt sújtották a legnagyobb biztosítói károk márciusban az elhúzódó télies idõjárás miatt – derül ki az Impact Forecasting legfrisebb jelentésébõl.

Hóesés, fagypont alatti hõmérséklet, erõs szél, jég és árvíz voltak a felelõsek a márciusi kiugróan magas biztosítási kárbejelentésekért, az elhúzódó tél pedig úgy fest, még áprilist is érinti.

Európában márciusban mintegy 774 millió euro gazdasági kart okozott és 30 halálos áldozatot követelt a télies idõjárás. Németországban, Ukrajnában és Franciaországban okozta a legnagyobb károkat a hó, egyedül Franciaországban mintegy 706 millió eurónyit, ebõl 101 millió euró gépjármû-kárt, és mintegy 100 ezer kárbejelentés történt.

Japánban a jelentõs mennyiségû, helyenként akár 5,5 méter lehullott hó 9 ember halálát okozta, az eltakarítás pedig több mint 14 millió dollárba került. Másutt Ázsiában is történtek természeti katasztrófák, Bangladesh Brahmanbaria régiójában 35 ember halt meg egy tornádó miatt, miközben Kínában a jégesõ, a szélviharok és a tornádók miatt több mint 320 ezer lakóház rongálódott, vagy semmisült meg és 35 ember veszítette életét. A gazdasági károk nagysága elérte a 443 millió dollárt.

Szintén márciusban a„szárazföldi hurrikánnak” is nevezett Derecho vihar csapott le az Egyesült Államok Missisippi államára, 50 ezer kárbejelentést és több mint 250 millió gazdasági kárt eredményezve, melybõl 150 millió dollárt a biztosítók álltak. Jó hír ugyanakkor, hogy az USA-ban mindössze 17 tornádót számoltak, amely rekord alacsonynak számít.
Brazíliában, Rio de Janeiroban ebben a hónapban több mint 30 ember vesztette életét a medrükbõl kilépõ folyók miatt.

Az Aon Benfield katasztfóra modell fejlesztõ központja, az Impact Forecasting teljes jelentése az oldal alján letölthetõ.