Mégsem a mobiltelefon tehet az autóbalesetekrõl?
2013.04.08
Az Egyesült Államokban bekövetkezett halálos balesetek okozója sokkal gyakrabban a vezetõ figyelmének elkalandozása, mint a mobilhasználat - derül ki a rendõrség adataiból.

Az Erie Insurance Group baleseti statisztikái szerint a halálos áldozatot követelõ balesetek 10 százalékánál legalább egy olyan autós is érintett, akinek valami éppen elvonta a figyelmét. az esetek 62 százalékában a szétszórtság oka az álmodozás, elkalandozás, míg a mobilhasználat mindössze 12 százalékban felelõs.

A gépjármû biztosítók már régóta igyekeznek felhívni az autósok figyelmét arra, hogy igyekezzenek a vezetésre koncentrálni, mivel a mobiltelefonok és a hozzá tartozó autós kiegészítõk elvonhatják a vezetõ figyelmét. Érdemes a bejövõ hívásokat hangpostára irányítani, és a szöveges üzenetek blokkolni vezetés közben. A vezetést bonyolult feladatként szükséges kezelni, amely teljes odafigyelést igényel, hiszen minden kilométer megtétele során hozzávetõleg 20 komplex döntést hozunk meg.

Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma kinevezte áprilist a szétszórtság nélküli tudatos vezetés hónapjának, hogy segítse összpontosítani az autósokat az utakon. A Greco, a Warren Buffett tulajdonában lévõ gépjármû-biztosító azt tanácsolja a vezetõknek, hogy kerüljék az étkezéseket, a bámészkodást és a mobileszközök használatát vezetés közben, valamint korlátozzák az autóban a különféle háziállatok szállítását.

A rendõrségi jegyzõkönyvek jellemzõen alábecsülik a vezetés közbeni szétszórtság mértékét, mivel az autósok többsége nem szívesen vallja be egy rendõrnek, hogy nem figyelt oda miközben vezetett. A State Farm által kiadott novemberi jelentésbõl kiderült még az is, hogy a 18 és 29 év közötti fiatalok majdnem fele internetezik is vezetés közben.