Tárgyalásokat kezdeményez az USA a biztosításokról
2015.11.27
Az USA Pénzügyminisztériuma és az USA Kereskedelmi Képviselõjének Hivatala (USTR) tárgyalásokat szeretne kezdeményezni az EU-val a biztosításokat és viszontbiztosításokat illetõen.

Az európai biztosítókat tömörítõ szövetség üdvözölte a bejelentést, amely végre valóban elindíthatja a tárgyalásokat az USA és az EU között. Az USA Pénzügyminisztériuma ugyanis november 20-án értesítette az amerikai illetékes szerveket, hogy a Wall Streetet megreformáló Dodd-Frank törvénnyel, és az új fogyasztóvédelmi törvénnyel összhangban, megállapodást kíván kötni az EU-val.

A november 20-i tájékoztató levél szerint a tárgyalások célja az, hogy az EU egyenértékûnek ismerje el az USA biztosítási szabályozási rendszerét, amely egyenlõ versenyfeltételeket teremtene az Európában tevékenykedõ biztosítók és viszontbiztosítók számára. Emellett az USA integrált állami és szövetségi biztosítási szabályozási és felügyeleti rendszerért is el szeretné ismertetni az USA az EU-val, beleértve a csoportfelügyeleti és a szolvencia szabályokat is. A megállapodás kiterjedne a felügyeleti szervek közötti bizalmas szabályozói információk cseréjére is.

A megállapodás eloszlathatná az Európában üzleti tevékenységet folytató amerikai biztosítók és viszontbiztosítók aggodalmát, hogy a 2016-ban életbe lépõ új szolvencia szabályozás nem tekinti õket egyenrangúnak.

Az Insurance Europe ezzel párhuzamosan azt a szándékot üdvözli leginkább, amely az USA-ban mûködõ európai biztosítóknak és viszontbiztosítóknak biztosítana egységes bánásmódot, megszûntetve a jelenlegi diszkriminatív szabályozást a biztosítékokra vonatkozó követelményeket illetõen.