Milliókat buktak a cascón spóroló kékszalagosok
2011.07.19
Mintegy háromszáz embert mentettek ki a vízmentõk és a rendõrök a hétvégi balatoni Kékszalag vitorlásversenyen. A mezõnyben sokan hiányos vitorlázó tudással, ráadásul casco biztosítás nélkül vágtak neki a tókerülésnek – mondta az InfoRádiónak a Vízimentõk Magyarországi Egyesületének elnökhelyettese.

Komoly kihívást jelentett kimenteni a vihar miatt bajba jutottakat a nagy szélben, nehéz idõjárási körülmények között a Balatonon. A vízi rendészetnek az életek mentése volt a legfontosabb, az anyagi eszközöket késõbb vállalkozások mentették - közölte a Balatoni Vízi Rendészeti Rendõrkapitányság vezetõje, Horváth László.

Dárdai Miklós, a Vízimentõk Magyarországi Egyesületének elnökhelyettese versenyzõként vett részt, és az InfoRádiónak megerõsítette, hogy a mezõnyben sokan hiányos vitorlázó tudással vágtak neki a tókerülésnek.

A magyarországi hajók többsége nincs biztosítva saját hibából eredõ káreseményekre - közölte a Gajdos és Társa Biztosításközvetítõ ügyvezetõje. Ha a hajó az idõjárási viszonyok miatt egy cölöpnek vagy a nádasnak ütközött, akkor csak a casco alapján fizethet a biztosító a károk után -

Gajdos László kiemelte: a casco biztosítás díja általában 200-300 ezer forint, de akár 500 ezer forint is lehet egy évben. Jellemzõ, hogy az értékes hajók tulajdonosai próbálnak spórolni ezen, de a javítás még többe, akár milliókba is kerülhet - tette hozzá.

A szakértõ elmondta, hogy a felelõsségbiztosítás minden versenyen kötelezõ.